Poljoprivrednici, do 26. studenog obavezna je kontrola prskalica: Cijena pregleda od 400 do 800 kuna

Autor: D.K.

tadic-2POŽEGA – Vlasnici ili korisnici strojeva za primjenu pesticida moraju do 26. Studenog prekontrolirati ispravnost prskalica (atomizera). Naime, u skladu s propisima, strojeve za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici obavezno je redovito kontrolirati.

–  Pregledom se provjerava zadovoljavaju li strojevi za primjenu određene tehničke zahtjeve radi postizanja visoke razine zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoliša. Najmanje jednom moraju biti pregledani do 26. studenog 2016. Nakon čega profesionalni korisnici mogu koristiti samo strojeve koji su uspješno prošli pregled i imaju znak o obavljenom pregledu. Prskalice i raspršivači podliježu redovitom pregledu najmanje jednom u razdoblju od tri godine. Znak o pregledu izdaje se na razdoblje od 3 godine. Novi strojevi, kupljeni nakon 1. siječnja 2013. godine su izuzeti od pregleda jer dobivaju znak o obavljenom pregledu na razdoblje od 5 godina od dana kupovine. Rabljeni strojevi koji su kupljeni u nekoj od država Europske unije i imaju znak o obavljenom pregledu nadležnog tijela u toj državi, također su izuzeti od redovitog pregleda uz uvjet da su tehnički zahtjevi za pregled i učestalost redovitih pregleda u toj državi isti kao i u Hrvatskoj (3 godine) – pojašnjava Ivica Prpić dipl.ing.agr., viši koordinator za mehanizaciju u Savjetodavnoj službi.

Preglede mogu obavljati samo one ispitne stanice koje imaju ovlaštenje Ministarstva poljoprivrede. Cijene pregleda ovise o radnom zahvatu prskalice i broju mlaznica te iznose od 400 do 800 kuna bez PDV-a. Naknade od naplaćenih pregleda prihod su ispitne stanice koja je obavila pregled.

Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Prije pregleda prskalice i raspršivače je potrebno temeljito očistiti iznutra i izvana,a spremnik za škropivo mora biti napunjen čistom vodom najmanje do polovice njegova volumena. Poljoprivrednici moraju sa sobom imati osobni identifikacijski dokument s ispravnom adresom prebivališta. Ako u osobnom dokumentu nije naveden OIB, potrebno je donijeti OIB. Na mjesto pregleda potrebno je donijeti i tehničke podatke o prskalici ili raspršivaču (proizvođač, godina proizvodnje, model, serijski broj ako je dostupan.

Na pregled je potrebno ponijeti za nove strojeve – priložiti dokaze o kupnji, dokumente s tehničkim podacima i izjavu o sukladnosti; a za rabljene strojeve – dostaviti dokaze o kupnji, tehničke podatke. Za priznavanje pregleda u nekoj članici EU – dostaviti podatke o državi članici Europske unije u kojoj je stroj kupljen, kao i informaciju ima li stroj važeći znak o obavljenom redovitom pregledu, u kojoj državi članici EU je znak izdan i do kada je važeći.

U slučaju manjih neispravnosti koje mogu otkloniti serviseri nazočni na mjestu pregleda, moguće je ponoviti pregled isti dan. Kod kritičnih neispravnosti pregled se mora ponoviti. U ovom slučaju izdaje se izvještaj o pregledu, ali se ne izdaje znak o obavljenom pregledu. Znak o obavljenom pregledu izdaje se samo u slučajevima kada strojevi za primjenu ispunjavaju propisane zahtjeve.

dsc_1380

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »