Poljoprivrednici, do 26. studenog obavezna je kontrola prskalica: Cijena pregleda od 400 do 800 kuna

Autor: D.K.

tadic-2POŽEGA – Vlasnici ili korisnici strojeva za primjenu pesticida moraju do 26. Studenog prekontrolirati ispravnost prskalica (atomizera). Naime, u skladu s propisima, strojeve za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici obavezno je redovito kontrolirati.

–  Pregledom se provjerava zadovoljavaju li strojevi za primjenu određene tehničke zahtjeve radi postizanja visoke razine zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoliša. Najmanje jednom moraju biti pregledani do 26. studenog 2016. Nakon čega profesionalni korisnici mogu koristiti samo strojeve koji su uspješno prošli pregled i imaju znak o obavljenom pregledu. Prskalice i raspršivači podliježu redovitom pregledu najmanje jednom u razdoblju od tri godine. Znak o pregledu izdaje se na razdoblje od 3 godine. Novi strojevi, kupljeni nakon 1. siječnja 2013. godine su izuzeti od pregleda jer dobivaju znak o obavljenom pregledu na razdoblje od 5 godina od dana kupovine. Rabljeni strojevi koji su kupljeni u nekoj od država Europske unije i imaju znak o obavljenom pregledu nadležnog tijela u toj državi, također su izuzeti od redovitog pregleda uz uvjet da su tehnički zahtjevi za pregled i učestalost redovitih pregleda u toj državi isti kao i u Hrvatskoj (3 godine) – pojašnjava Ivica Prpić dipl.ing.agr., viši koordinator za mehanizaciju u Savjetodavnoj službi.

Preglede mogu obavljati samo one ispitne stanice koje imaju ovlaštenje Ministarstva poljoprivrede. Cijene pregleda ovise o radnom zahvatu prskalice i broju mlaznica te iznose od 400 do 800 kuna bez PDV-a. Naknade od naplaćenih pregleda prihod su ispitne stanice koja je obavila pregled.

Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Prije pregleda prskalice i raspršivače je potrebno temeljito očistiti iznutra i izvana,a spremnik za škropivo mora biti napunjen čistom vodom najmanje do polovice njegova volumena. Poljoprivrednici moraju sa sobom imati osobni identifikacijski dokument s ispravnom adresom prebivališta. Ako u osobnom dokumentu nije naveden OIB, potrebno je donijeti OIB. Na mjesto pregleda potrebno je donijeti i tehničke podatke o prskalici ili raspršivaču (proizvođač, godina proizvodnje, model, serijski broj ako je dostupan.

Na pregled je potrebno ponijeti za nove strojeve – priložiti dokaze o kupnji, dokumente s tehničkim podacima i izjavu o sukladnosti; a za rabljene strojeve – dostaviti dokaze o kupnji, tehničke podatke. Za priznavanje pregleda u nekoj članici EU – dostaviti podatke o državi članici Europske unije u kojoj je stroj kupljen, kao i informaciju ima li stroj važeći znak o obavljenom redovitom pregledu, u kojoj državi članici EU je znak izdan i do kada je važeći.

U slučaju manjih neispravnosti koje mogu otkloniti serviseri nazočni na mjestu pregleda, moguće je ponoviti pregled isti dan. Kod kritičnih neispravnosti pregled se mora ponoviti. U ovom slučaju izdaje se izvještaj o pregledu, ali se ne izdaje znak o obavljenom pregledu. Znak o obavljenom pregledu izdaje se samo u slučajevima kada strojevi za primjenu ispunjavaju propisane zahtjeve.

dsc_1380

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot