Poljoprivredna škola kupila traktor i mehanizaciju: “Želimo da učenici po završetku škole budu spremni za tržište rada”

POŽEGA – Nabavom poljoprivredne mehanizacije vrijedne više od 365 tisuća kuna (bez PDV-a) požeška Poljoprivredno-prehrambena škola želi unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju i svojim učenicima poljoprivrednog usmjerenja pokazati novitete u praktičnom dijelu nastave te ujedno zainteresirati i buduće generacije da se odluče za školovanje u poljoprivrednim usmjerenjima.

Kristina Gajić, voditeljica Školskog gospodarstva u Poljoprivrednoj školi Požega

– Do sada smo imali dosta starih traktora i strojeva dio smo prodali i obnovili našu mehanizaciju jer imamo 12 hektara zemlje. Kupili smo roto drljaču  s hidroliftom na koji se stavlja sijačica. Kupili smo i traktor “Case” od 175 konjskih snaga, četveroobrazni plug Lenken i podrivač “Mega drag 5” kako bi naše njive što više izravnali da nam voda što manje stoji na zemlji. Kupili smo još jedan polovni plug trobrazni i malu kopačicu što nam je također bilo potrebno – rekla je Kristina Gajić, voditeljica Školskog gospodarstva dodajući kako je u kupnji pomogla Požeško-slavonska županija sa 72 tisuće kuna.

Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega

Na školskom gospodarstvu je zaposleno šest radnika uz jednog radnika koji prema potrebi radi u vinogradu i podrumu.

– Učenici ne ne smiju voziti i upravljati strojevima, izuzev učenika trećih razreda koji imaju predmet na kojem uče promet i vožnju i nekoliko sati uče voziti traktor. Učenici inače smiju sudjelovati u sjetvi i gnojidbi. Nadamo se da će se takva praksa promijeniti novom reformom školstva kako bi učenici bili što više prisutni u praktičnim dijelovima poljoprivredne proizvodnje – istaknula je Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

Očekuje se da će Poljoprivredno-prehrambena škola Požega postati Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani na čemu se već dvije godine intenzivno radi što bi uvelike pomoglo da se učenici pripreme za tržište rada nakon školovanja pa trebaju provesti što više u procesu rada.

– Požeško-slavonska županija kao osnivač daje veliku potporu razvoju Poljoprivredno-prehrambene škole koja ima 130 godina tradicije. Ravnateljica je to dosta skromno rekla, ovo je prvi korak ka Centru izvrsnosti i kompetencije na našoj staroj Ratarnici. Vjerujem da će ova mehanizacija koja je danas ovdje izložena biti u punoj funkciji.  To je značajan pomak na bolje. Drago mi je da je škola sve ovo prepoznala i sama za što je dobila našu potporu. Naravno da ćemo u bliskoj budućnosti prezentirati i pomake u stočarstvu za što također želimo značajnije pomake – rekao je Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana.

 

 

0 Comment