Poljoprivredna škola kupila traktor i mehanizaciju: “Želimo da učenici po završetku škole budu spremni za tržište rada”

Autor: D.K.

POŽEGA – Nabavom poljoprivredne mehanizacije vrijedne više od 365 tisuća kuna (bez PDV-a) požeška Poljoprivredno-prehrambena škola želi unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju i svojim učenicima poljoprivrednog usmjerenja pokazati novitete u praktičnom dijelu nastave te ujedno zainteresirati i buduće generacije da se odluče za školovanje u poljoprivrednim usmjerenjima.

Kristina Gajić, voditeljica Školskog gospodarstva u Poljoprivrednoj školi Požega

– Do sada smo imali dosta starih traktora i strojeva dio smo prodali i obnovili našu mehanizaciju jer imamo 12 hektara zemlje. Kupili smo roto drljaču  s hidroliftom na koji se stavlja sijačica. Kupili smo i traktor “Case” od 175 konjskih snaga, četveroobrazni plug Lenken i podrivač “Mega drag 5” kako bi naše njive što više izravnali da nam voda što manje stoji na zemlji. Kupili smo još jedan polovni plug trobrazni i malu kopačicu što nam je također bilo potrebno – rekla je Kristina Gajić, voditeljica Školskog gospodarstva dodajući kako je u kupnji pomogla Požeško-slavonska županija sa 72 tisuće kuna.

Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega

Na školskom gospodarstvu je zaposleno šest radnika uz jednog radnika koji prema potrebi radi u vinogradu i podrumu.

– Učenici ne ne smiju voziti i upravljati strojevima, izuzev učenika trećih razreda koji imaju predmet na kojem uče promet i vožnju i nekoliko sati uče voziti traktor. Učenici inače smiju sudjelovati u sjetvi i gnojidbi. Nadamo se da će se takva praksa promijeniti novom reformom školstva kako bi učenici bili što više prisutni u praktičnim dijelovima poljoprivredne proizvodnje – istaknula je Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

Očekuje se da će Poljoprivredno-prehrambena škola Požega postati Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani na čemu se već dvije godine intenzivno radi što bi uvelike pomoglo da se učenici pripreme za tržište rada nakon školovanja pa trebaju provesti što više u procesu rada.

– Požeško-slavonska županija kao osnivač daje veliku potporu razvoju Poljoprivredno-prehrambene škole koja ima 130 godina tradicije. Ravnateljica je to dosta skromno rekla, ovo je prvi korak ka Centru izvrsnosti i kompetencije na našoj staroj Ratarnici. Vjerujem da će ova mehanizacija koja je danas ovdje izložena biti u punoj funkciji.  To je značajan pomak na bolje. Drago mi je da je škola sve ovo prepoznala i sama za što je dobila našu potporu. Naravno da ćemo u bliskoj budućnosti prezentirati i pomake u stočarstvu za što također želimo značajnije pomake – rekao je Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana.

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot