Odzvanjale pučke zborne pjesme na drugom susretu pjevačkih skupina u Biškupcima (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

BIŠKUPCI – Drugu godinu za redom organizirana je kulturna manifestacija u Biškupcima “Pivaj diko ja ću ti polagat” koja ima za cilj sačuvati od zaborava tradicionalno pučko zborno a capella pjevanje koje se nekada pjevalo sa veoma bogatim repertoarom koje je pokušalo dočarati devet pjevačkih skupina kulturno umjetničkih društva iz Požeštine.

Tako se KUD Šijaci iz Biškupaca potrudio vratiti kroz tu manifestaciju nekadašnje zborne pjesme, koje su se pjevale bez pratnje instrumenata, a bile su neizostavne u kulturnim, blagdanskim i drugim prigodama.

Među uzvanicima, gostima i izvođačima koji su se okupili u predvorju Područne škole u Biškupcima bili su i Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana, Antonija Pavlović, predsjednica Općinskog vijeća Velike, tajnica Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije Ana Pirović i dr. Posebna gošća je bila Miroslava Hađihusejnović Valašek u svojstvu “selektorice”, a zadatak joj je bio odabrati i ocijeniti koja je najbolja pjevačka skupina ostavila dojam da može ići na državno natjecanje u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Zadatak nije bio lak jer je opći dojam iznad svih očekivanja svih pjevačkih skupina koje su nastupile.

Pjevajući po tri pjesme na manifestaciju+i su nastupili, Mješovita pjevačka skupina „Šijaci“ Biškupci, Mješovita pjevačka skupina KUD „Požeška dolina“ Požega, Ženska pjevačka skupina KUD „Poljadija“ Grabarje, Mješovita pjevačka skupina KUD „Bektež“ Bektež, Mješovita pjevačka skupina KUD „Svilenka“ Buk, Ženska pjevačka skupina GKUD „Požega“ Požega, Mješovita pjevačka skupina Zavičajnog društva „Rama“ Pleternica, Mješovita pjevačka skupina KUD „Ivan Goran Kovačić“ Velika i Mješovita pjevačka skupina Matice slovačke „Kukučin-Kuntarić“ Jakšić.

Prema još ne potvrđenim informacijama Požeško-slavonsku županiju bi na državnoj smotri Hrvatskog sabora kulture trebale predstavljati dvije pjevačke skupine, KUD-a iz Bekteža i Zavičajnog društva Rama iz Pleternice. Prema nekim ocjenama te su dvije skupine izvele stare pučke pjesme na način kako se to u narodu pjevalo ne samo u ovom već i prošlom stoljeću što je sve ostalo zapisano, a prenosilo se s generacije na generaciju tako da nije zaboravljeno.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije