Najsuvremenije svijetske spoznaje o voćarstvu u ekološko-edukativnom voćnjaku Poljoprivredno prehrambene škole: Sadnja pet tisuća sadnica na 1,7 hektara koje će imati zaštitu od leda, mraza, ptica, insekata…./FOTO/

Uz primjenu najsuvremenijih spoznaja ovoga trenutka u voćarstvu sadi se ekološko-edukativni voćnjak na Poljoprivredno prehrambenoj školi na Ratarnici. U posao su uključeni učenici i nastavnici škole pod stručnim vodstvom suradnika s požeškog Veleučilišta koji su projekt voćnjaka i osmislili.

Riječ je o gustoj sadnji voća proizvedenih na slabo bujnim podlogama. Bit će zasađeno 14 vrsta voća, bobičastog, koštunjičavog i jezgričavog voća. Kada voćnjak bude zasađen na njemu će se naći trešnje, višnje, marelice, breskve, šljive, nektarine, dunje, jabuke, kruške, aronija, malina, kupina, ribizl i borovnica. Oko pet tisuća sadnica na 1,7 hektara površine.

-U svakom redu visoka armatura nosi mrežu. One su guste i štite voće od mraza, leda, ožegotina, a kada se spuste do zemlje od ptica, insekata i bolesti. Trešnje su posebno zaštićene u fazi dozrevanja od prekomjerne kiše i vlage čime se izbjegava pucanje zrelog ploda. Riječ je o najsuvremenijoj svijetskoj tehnologiji u voćarstvu – istče Katarina Gajić, voditelj stručne nastave na školi.

Voćnjak je prva faza u zaokruživanju stručne nastave voćarstva, od voćnjaka do prerade, doznajemo od Marije Grgić, ravnateljice Poljoprivredno prehrambene škole. Nakon voćnjaka usljedit će gradnja hladnjače i preradbenih kapaciteta. U samom voćnjaku kopanje bunara i navodnjavanje voća. Za sve to postoje programi, a ni novci nebi trebali biti problem .

Kod nas prevladavaju konvecionalni voćnjaci pa će nasad na Ratarnici pokazati ne samo učenicima i studentima već i drugima  suvremene pristupe voćasrstvu.

– Gusta sadnja na slabo bujnim podlogama i uz primjenu novog načina rada. Sade se i bezvirusne sadnice otporne na bolesti što garantira dugovječnost nasada i njegovu rentabilnost . To je budućnost voćarstva -objašnjava Tomislav Soldo, predavač na požeškom Veleučilištu i stručni suradnik u podizanju voćnjaka.

Voćnjak je obišao i požeški župan Alojz Tomašević sa zamjenicima Željkom Jakopovićem i Vedranom Neferovićem koji nisu skrivali zadovoljstvo viđenim.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment