Na najavljenu “prometnu izoliranost” još nitko nije reagirao

Autor: D.K.

POŽEGA – Prema svemu sudeći Požeština polako gubi sve ono što je imala i na što polaže pravo da ima. Mnogo toga datira iz davne prošlosti što se kroz duge vjekove njegovalo i čuvalo a sada se “potezom pera” bez ikakvih opravdanja i obrazloženja prometnice, institucije i tko zna što još dolazi na red gasi, ukida i premješta.

Ovih smo dana slušali kako nam se ukida sjedište Općinskog i Prekršajnog suda, Općinskog odvjetništva, a prije nekoliko je godina ukinuto i sjedište Županijskog suda. Mirno smo sve to gledali! Kada su se sagledale stvarne moguće posljedice “probudili” su se i naši gradonačelnici, načelnici, suci, odvjetnici, župan i saborski zastupnici te zajednički nastupili, najavili borbu za ostanak i opstanak pravosudnih institucija koje u Požegi djeluju još od davne 1337. godine. Što će se u konačnici dogoditi vezano za sudstvo ovih dana nitko ništa ne govori. U neformalnom smo razgovoru sa saborskim zastupnikom Zdravkom Ronkom doznali da “bitka” za ostanak Općinskog i Prekršajnog suda u Požegi još nije gotova. Više detalja nismo uspjeli doznati.

Izmjene voznog reda u željezničkom prometu 

Novi “Vozni red” Hrvatskih željeznica koji stupa na snagu 24.travnja 2014. godine vodi nas gotovo u zaborav i prometnu odsječenost posebno subotom i nedjeljom kao i dane blagdana.

Vlakovi koji će prometovati radnim danima od ponedjeljka do petka na relacijama od Nove Kapele prema Pleternici, Požegi i Velikoj neće prometovati u dane vikenda i blagdana.  Na navedeno se odnosi i prometovanje u obrnutom smjeru.

Da neće biti prometovanja u dane vikenda i blagdanima na relacijama Pleternica – Našice i obrnuto također je vidljivo je iz novog Voznog reda sa početkom primjene od 24.travnja 2014. godine.

Na koji će se način snaći studenti koji su bili naslonjeni na korištenje željezničkog prometa za sada nije poznato. Ostaju uskraćeni za prijevoz u odlasku i dolasku bilo da se radi o putovanjima prema Osijeku ili Zagrebu. Nikako ne treba zaboraviti niti naše studente koji su iz Kutine, Siska, Vinkovaca i drugih mjesta koji pohađaju nastavu na Veleučilištu u Požegi kojima je također željeznički promet bitan za odlazak ili dolazak.

Hoće li ovaj potez Hrvatskih željeznica ponovno ujediniti naše političare iz Požeško-slavonske županije kako bi zajedničkim nastupom pokušali barem ublažiti prometnu izoliranost teško je za predvidjeti.

Uvjereni smo da će barem nakon ovog članka “netko” od političkih lidera sa gradskih ili županijskih razina reagirati, na što bi svakako s pravom trebali dići svoj glas i saborski zastupnici i zaštiti korisnike željezničkog prijevoza.

Sve one koje zanima nešto više o promjenama u voznom redu mogu pronaći na web stranici www.hzpp.hr

 

 

Više iz kategorije