Na koji se način može pomoći i nešto promijeniti u poljoprivredi

Autor: Požega.EU

DSC_0715 (Small)POŽEGA  – Jučer je u Požegi održana Javna tribina “Hrvatska poljoprivreda-zakoni i regulative 2015.”u organizaciji Političke akademije HNS-a na kojoj je govorio Ivica Mandić,saborski zastupnik HNS-a i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu.

Saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog odbora za poljoprivredu Ivica Mandić (HNS)

-Temelji na kojima se gradila poljoprivredna proizvodnja u proteklih 25 godina očito nisu dobri, a to se prvenstveno odnosi na starosnu strukturu OPG-a koje čini svega šest posto mladih gospodarstava. Način organiziranja i udruživanja malih OPG-a ključ je promjene stanja u poljoprivredi nabolje. U tom slučaju moći će se povući više novca iz EU. Mjerila nam moraju biti poduzetnost, konkurentnost i kvaliteta – istaknuo je saborski zastupnik i  potpredsjednik saborskog odbora za poljoprivredu Ivica Mandić te nastavio da nijedna politička opcija koja je vodila Ministarstvo poljoprivrede od 90-ih godina, znači 25 godina, nije pronašla kvalitetna rješenja po pitanju održive poljoprivrede, posebice u ruralnim prostorima. Proizvodnja je u tom periodu smanjena za 50 posto.

Probleme u kojima se nalaze, teškoće koje na koje nailaze slijedom novih regulativa, pogotovo kada je riječ o malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iznijeli su predstavnici Udruge klaster proizvođača Zlatna dolina, vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, kao i predstavnici Savjetodavne poljoprivredne službe u Požeško-slavonskoj županiji.

– U Hrvatskoj još nije provedena komasacija i to jedan od temeljnih problema poljoprivrede. HNS smatra da su obiteljska gospodarstva više zainteresirana za proces komasacije od bilo koje javne uprave i očekujemo da će u drugom saborskom čitanju taj zakon biti prihvaćen – zaključio je Mandić.

Više iz kategorije