Mlada Kutjevčanka Maja Gjajić izložbama osvaja hrvatske gradove i galerije

Autor: Jelenko Topić

Jedan od najreprezentativnijih umjetničkih prostora u gradu pod Marijanom  od 12. do 31. siječnja ugošćuje izložbu jedne mlade Kutjevčanke! Riječ je o Galeriji umjetnina Split gdje je otvorena izložba Maje Gjajić pod nazivom Arhiva sjećanja.

Ta izložba je zapravo diplomski rad Maje Gjajić pod istim nazivom, a ona je zapravo završila studij na Odsjeku za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Diplomski rad na autentičan se način bavi fenomenom putovanja; u teorijskom kontekstu njegovim sociološkim, filozofskim, povijesnim i umjetničkim implikacijama, odnosno općenito, složenom uzročno-posljedičnom kretanju ljudi, ideja i stvari. Formalni rad objedinjuje dvije knjige umjetnika zajedno s pripadajućom prostornom instalacijom koja obuhvaća memorabilije prikupljene na putovanjima te metalne matrice čija je crtačka izvedba vezana za pojedini posjećeni grad i podneblje. Praktični dio diplomskog rada nastao je pod mentorstvom izv. prof. art. Maria Čaušića i doc. art. Vjerana Hrpke, a teorijski dio pod mentorstvom doc. dr. sc. Margarete Turkalj Podmanicki i Karmele Puljiz (predavačica).
Grafički otisci i fotografije, izvedene u alternativnim fotografskim tehnikama cijanotipije, te  kronološki prate odredišta posjećena u periodu od posljednje dvije godine te čine svojevrsne vizualne dnevničke zabilješke i interpretacije različitih karakteristika mjesta, vremena ili osoba spoznatih i upoznatih na tim putovanjima.

Rođena u Požegi, a odrasla u Kutjevu Maja Gjajić još je u Osnovnoj školi Zdenka Turkovića oslikala jednu slikovnicu, te postala poznata široj javnosti, a time je najavila svoje životno opredjeljenje. Ona je u srpnju 2020. završila je modul grafike na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Sudjelovala je na brojnim izložbama i projekatima te je dobitnica mnogih nagrada, među kojima se mogu izdvojiti; Dekaničina nagrada za uspjeh (2015.) i nagrada za najbolji studentski rad (2017.). Izlagala je na nizu skupnih izložbi poput „Izložba umjetničke grafike studenata UAOS“ u Galeriji Vasko Lipovac Split (2017.); izložba nagrađenih studenata AUKOS „STARTER 3“ u Galeriji Kazamat i Muzeju grada Đakova (2017., 2018.); „Na rubu fotografije“ u Galeriji Kazamat Osijek, 2018.; međunarodna izložba „Minijature“ u Vršilnici Zaprešić (2018.); sudjelovanje na međunarodnoj radionici umjetničke grafike „IWAGO 7“ (AUKOS, 2018.) te grupna izložba povodom iste u Galeriji Kazamat (2018., 2019.); „Plati i nosi“ u Galeriji Bačva te nagrada za najbolji rad na izložbi (2018.); izložba „Nesvrstani“ u Laubi (2019.); trienale grafike u Gradskom muzeju Skopja.

Foto: FB M.G.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88