Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
POTVRDA IZVRSNOSTI

Vinar Ivo Enjingi dobio zlatnu medalju za eko vino Venje

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Vinar Ivo Enjingi dobio zlatnu medalju za eko vino Venje Požega.eu | Vinar Ivo Enjingi dobio zlatnu medalju za eko vino Venje

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Austrijsko Gradišće ima najbolja ekološka, pokazalo je međunarodno ocjenjivanje organizirano uoči Eco-Wine Festa, koji se 7. i , 8. lipnja, održava u Bedenici pokraj Svetog Ivana Zeline.
Više od 20 ekoloških proizvođača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije prijavilo se na ovaj prvi hrvatski festival posvećen kulturi ispijanja ekoloških vina. Tako je na ocjenjivanje je pristiglo 80 vina iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Njemačke i Italije.
Uvod u Festival bilo je ocjenjivanje vina. Sudjelovali su suci s najvećih svjetskih ocjenjivanja: dva s Decantera, te po tri s Mundus Vinija i Concoursa Mondial de Bruxelles. Iz inozemstva su stigli prof. dr. Vesna Maraš s Biotehničkog fakulteta u Podgorici, Ljubica Radan, enologinja i vinarka iz Novog Sada, Ingrid Mahnić, enologinja i vinarka iz Dragonje u Sloveniji, njemački sommelier podrijetlom iz BiH Ivan Planinić, te makedonski sommelier Zvonko Herceg. Domaći ocjenjivači bili su dr.sc. Ivana Puhelek sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta i sommelieri Željko Bročilović , Darko Lugarić, Mario Meštrović i Josip Orišković.
Gradišćanske su vinarije osvojile sve tri velike zlatne medalje, što znači da su dobile 95 bodova ili više, a primili su još i osam zlatnih.
Ružičasto ledeno vino od frankovke Rosé Icewine Hafner 2017. s 97 bodova prvak je ocjenjivanja, a s 95 bodova diče se i mirni crnjaci Cuvée crni Hafner 2021. te Merlot 2015. vinarije Wohlrab. Potonja je vinarija osvojila 93 boda i zlatnu medalju za Cuvée crni 2017.
Isti broj bodova osvojili su i domaći favoriti Venje bijelo Enjingi 2015., te pjenušac Muškat Kopjar 2021., kao i Selena Tamjanika 2022. vinarije Plavinci iz Beograda. Osim tri velike zlatne medalje, podijeljeno je i 30 zlatnih za što je vinima trebalo 90 ili više bodova od 100.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo