„LOVAC PROTIV MRAZA“: Stroj dodatak traktoru spašava voćke i vinograde od hladnoće /FOTO/

Autor: D.K.

PLETERNICA / SKENDEROVCI – Tvrtka „Danijel“ iz Pleternice predstavila je u voćnjaku obitelji Boić u Skenderovcima stroj nazvan lovac mraza poljske proizvodnje, a nazočilo je više desetaka voćara i vinogradara s područja Požeške kotline, te drugih dijelova Slavonije i Baranje.

-Stroj se priključuje na traktor, te iz plavog dizela stvara topli zrak koji se ispuhuje prolaskom redovima između nasada u voćnjaku ili vinogradu, a uz minimalnu potrošnju energije onemogućava utjecaj hladnoće na okolne biljke – kazao je Danijel Čorak, vlasnik i direktor tvrtke „Danijel“  dodajući da je stroj znatno cijenom povoljniji od drugih na tržištu jer stoji oko 50 tisuća kuna, a jednostavan je i praktičan za rukovanje.

Tijekom jedne noće u kojoj je najavljena mogućnost mraza njime se može proći 4 do 5 hektara voćnjaka ili vinograda. Pojedini voćari već imaju iskustva sa njegovim korištenjem.

-Kupio sam stroj prošle godine, posjedujem 28 hektara voćnjaka u Baranji, pa ću uskoro kupiti još jedan stroj, možda i dva, pokazao se izuzetno dobrim i nakon njegovog prolaska između nasada nije bilo pojave mraza čak i u okolnostima kada je temperatura pala ispod 0 stupnjeva Celzija-kazao nam je Ivan Bašić, voćar iz Čeminca i dodao da je strojem prolazio kroz svaka četiri reda voćaka, a potrošnja plavog dizela bila je zanemariva.

Foto: D. Mirković
[FAG id=240325]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88