Jak vjetar prouzrokovao velike štete na plastenicima

KUTJEVO / BEKTEŽ / GRABARJE – Jak vjetar prošlog vikenda prouzrokovao je velike štete kod 30-ak obiteljskih gospodarstava na plastenicima na kutjevačkom području, Bektežu, Grabarju, Kutjevu, Vetovu i drugim selima. I ovih dana jači vjetar prouzrokovao je nove štete manjih razmjera za što će poljoprivrednici morati izdvojiti dodatna financijska sredstva kako bi sačuvali rasade duhana koje se nalaze ispod plastenika.

Jak vjetar naviše je pogodio Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivice Malnara iz Bekteža kojem je svih pet plastenika vjetar srušio i uništio dio rasade duhana.

-Još uvijek sam u totalnom šoku. Uz sve nedaće i probleme koje svi imamo kao poljoprivredni proizvođači neplanirani troškovi sada i za popravak plastenika. Ne sjećam se da je ikad vjetar puhao ovom brzinom koji je nosio i čupao sve pred sobom. Šteta mi je između 40 i 50 tisuća kuna. Kako sad i kojom računicom pokriti ove gubitke nisam pametan. Od ovog posla živim ja i moja obitelj, poljoprovredom se bavimo i to prenosimo s koljena na koljeno. Teško je sve ovo raditi a još teže bi bilo sve to napustiti. Samo se možemo nadati da će se nešto promijeniti i da će nas poljoprivredne proizvođače više vrednovati – ogorčeno nam je pričao Malnar kojeg je pogodilo preksinočnje nevrijeme manjim dijelom.

U nekoliko sela vjetar je s kuća i gospodarskih objekata nosio crijepove koje su štete vlasnici tih objekata već sanirali izražavajući bojazan zbog novog nevremena koje se najavljuje.

U plastenicima Ivice Malnara nalazilo se rasade duhana za 35 jutara, mali je dio uništen a ostalo je spašeno jer su podigli i popravili konstrukcije i stavili nove najlone. Prema svemu sudeći trebati će kasnije zamijeniti konstrukcije jer je ona oslabljena što će biti još jedan dodatan trošak.

Problema sa štetom imao je i Zdravko Matijević iz Grabarja. koji je u dva velika plastenika pripremao rasadu za deset jutara površine. Vjetar je i njegove plastenike gotovo slomio koje je odmah popravljao i spašavao što se spasiti dade. Čak je i smanjio površinu plastenika jer jedan dio konstrukcije koji je bio slomljen nije se mogao više upotrijebiti.

-Na svu sreću u nesreći uspio sam sačuvati rasadu ali za mene kao manjeg poljoprivrednika šteta je velika, preko deset tisuća kuna. Nisam pametan kako nadoknaditi tu štetu i da li mi se uopće isplati sve to raditi posebice jer najavljuju ponovne nepovoljne vremenske prilike – rekao nam je Zdravko Matijević poljoprivrednik iz Grabarja.

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva

Pri obilasku poljoprivrednih gospodarstava pogođenih jakim vjetrom susreli smo i gradonačelnika Kutjeva koji je također došao vidjeti razmjere štete.

-Proračun nam je takav kakav je i na njega ne možemo puno utjecati. Prilike u poljoprivredi i gospodarstvu su teške. Na nama je kao lokalnoj zajednici na prvom mjestu da pratimo i podupiremo poljoprivredu i gospodarstvo jer je to primarna grana razvoja na našem području. I u ovim slučajevima kada naši poljoprivrednici pretrpe ovakve štete na nama je da pomognemo u našim proračunskim mogućnostima. Svega smo svjesni i gotovo svaki dan razgovaramo i razmatramo kako podići poljoprivredu na još jednu veću razinu. Ovakve nepredviđene situacije nas uvijek zateknu i stvaraju velike probleme kako poljoprivrednicima ali i nama kao izvršnoj vlasti jer i nama je sve to teško gledati. Obišao sam nekoliko poljoprivrednika koji su bili pogođeni nevremenom moramo vidjeti na koji im način pomoći -rekao je gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

Za nadati se da će se smiriti vremenske prilike i da neće biti novih šteta na poljoprivrednim gospodarstvima jer nove nedaće nikako ne mogu nositi poljoprivredna gospodarstva na svojim leđima bez pomoći lokalne zajednice i države.

0 Comment

Send a Comment