Izloženi dokumenti i slike o Rudolfu Heliju (foto)

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Izložba pod nazivom „Rudolf Heli (1937.-2002.), arhivski i kulturni djelatnik, požeški publicist“ otvorena je u zgradi požeške Gimnazije u povodu Međunarodnog dana arhiva, a priredili su je djelatnici Državnog arhiva Slavonski Brod-Odjel u Požegi.  Bit će postavljena do 31. listopada ove godine tako da će je moći razgledati gimnazijalci do kraja ove i od početka slijedeće školske godine.

 Izložba donosi obilje dokumenta, fotografija i novinskih tekstova kojih je autor Rudolf Heli, poznat u ovom kraju i šire kao dugogodišnji arhivist, istraživač povijesti, publicist i novinar. Surađivao je sa brojnim novinskim redakcijama kao što su „Večernji list“, „Glas Slavonije“, „Požeški list“, zatim radio i TV Zagreb, „Požeški pučki kalendar“ i drugima, a dao je veliki doprinos objavljivanju kapitalnih djela kao što je Monografija „Požega 1227.-1977.“, „Požeški leksikon“ i druga.

-Riječ je o osobi  koja je zaslužila punu pozornost zbog bogatog rada u arhivskoj djelatnosti, kulturi, novinarstvu, a među brojnim zaslugama je vraćanje više od 200 kutija građe Požeškog magistrata iz Državnog arhiva u Zagrebu – istakao je voditelj Odjela Državnog arhiva u Požegi prof.Tomislav Radonić. Ravnatelj Državnog arhiva Slav. Brod mr. Ivan Medved  je dodao da je Heli bio dobri duh Požege, te je iza sebe ostavio mnogo traga.

-Opus mu je jako veliki jer je Rudolf Heli bio istinski ljubitelj svoga grada i cijelog kraja – kazao je zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha koji je otvorio izložbu, a nazočili su još generalni vikar Požeške biskupije msgr. Josip Devčić, zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić i mnogi kulturni i javni radnici Požege.

no images were found

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: