Izgradili novi vrtić, vodovod, kanalizaciju i rasvjetu: “Idemo dalje s novim projektima” /FOTO/

Autor: D.K.

JAKŠIĆ – Svečanosti obilježavanja Dana općine Jakšić prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika u čast poginulim braniteljima ispred zgrade općinske uprave nakon čega je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća.

prof. Boško Obradović, predsjednik Općinskog vijeća Jakšić

Goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Jakšić Boško Obradović koji je istaknuo kako su tijekom tekuće godine održane četiri sjednice te da Općinsko vijeće radi kvalitetno i uspješno. Naglasio je i kako u vijeću participira 13 vijećnika iz 7 stranaka te da su sve predložene odluke donesene jednoglasno. Predsjednik Općinskog vijeća Obradović je rekao i kako su sve ideje i prijedlozi općinskog načelnika Ivice Kovačevića bili kvalitetni te su sve prihvatili općinski vijećnici.

Općinski načelnik Kovačević u svom je izlaganju rekao da je ovogodišnji izvorni proračun planiran oko 3,5 milijuna kuna, a dodaju li se tome sredstva za razne investicije raste i na 20-ak milijuna.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

-Nakon velike poplave 2014. godine, čije posljedice još nisu sanirane, vrijeme ni ove godine nije bilo naklonjeno stanovnicima jakšićkog kraja. Najprije je kasni mraz u travnju gotovo potpuno uništio voćke, šteta je oko 1,9 milijuna kuna, a onda je u srpnju olujno nevrijeme nanijelo štete na građevinskim, stambenim i gospodarskim  objektima te poljoprivrednim kulturama i infrastrukturi koja iznosi 6,1 milijuna kuna – rekao je Kovačević dodajući kako je 2016. godina imala i svoju ljepšu stranu pa je u naseljima dosta toga izgrađeno i obnovljeno.

-Bez obzira na sve naše bojazni, glavninu poslova smo uspjeli realizirati. Mogu reći da je 2016. na zadovoljstvo svih nas, i u općini, a pogotovo mladih obitelji, označena privođenjem kraju izgradnje vrtića. Velika je to investicija, vrijedna oko 6,3 milijuna kuna, a više od 50 posto sredstva je od općine. Ministarstvo regionalnog razvoja je dalo 1,9 milijuna i Fond zaštite okoliša 1,2 milijuna kuna – dodao je Kovačević ističući kako je prema posljednjim podacima u vrtiću 58-ero djece, a zaposlena su 4 odgajatelja, ravnateljica, kuharica i spremačica.

Preko Hrvatskih cesta je također priskrbljen znatan dio financijskih sredstava koja su uložena u asfaltiranje dviju ulica u Jakšiću koje su 2014. godine stradale u poplavi. Radi se o iznosu od 545 tisuća kuna uloženih u ulice Vilima Kurajca i Baruna Trenka, a djelomično je sanirana Kolodvorska ulica.

-Nakon poplave 2014. nismo čekali niti plakali nego smo još 2014. godine s Hrvatskim vodama napravili procjenu štete nastale na vodotocima i gdje su najkritičnije  točke. Na tragu toga ove godine Hrvatske vode su uložile u sanaciju vodotoka Vetovke i Kaptolke negdje oko 800 tisuća kuna. Dodatnim naporom i aktivnostima u održavanje i saniranje kanalskih mreže, uglavnom plavnom  potezu od Tekića do Jakšića, uloženo je više od 200 tisuća kuna – istakao je načelnik Kovačević naglašavajući kako je u stalnom  kontaktu s Hrvatskim cestama koje su proteklih godina bile aktivne i uredile državnu cestu DC 51 na cijelom području kroz općinu Jakšić od Šumanovca do Požege, ali da su ostala neuređena autobusna ugibališta.

-Ovih dana je napravljeno ugibalište u Cerovcu, a završava se i u Eminovcima. Procijenjena vrijednost je nešto veća od 200 tisuća kuna i na tome smo im iskreno zahvalni jer, da oni to nisu odradili, mi sami ne bi mogli – rekao je Kovačević.

Brojni su još i značajni projekti odrađeni ili su u izgradnji u svim naseljima, od izgradnje dječjih igrališta, postavljanja LED rasvjete, uređenja stare škole u Jakšiću, izgradnja vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava i sl.

-Nadalje, prijavit ćemo se na mjeru 7, za uređenje poljskih putova na području naselja Jakšić, konkretno, centralni put koji ide ispod Jakšića prema Ovčarama u dužini od oko 4,5 kilometara, a koji pokriva značajne oranične površina. Vrijednost investicije je 2,5 milijuna kuna a novac ćemo preko programa ruralnog razvoja osigurati iz Europske unije – istakao je načelnik Kovačević dodajući kako mu je jedna od prioritetnijih investicija izgradnja gospodarske zone i u budućnosti osigurati 50 do 60 radnih mjesta.

Brojne su aktivnosti koje su u planu o kojima je načelnik Kovačević upoznao visoke goste i uzvanike među kojima je bio zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić koji je bio i u ulozi izaslanika premijera RH, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i njegov zamjenik Željko Jakopović, gradonačelnici Kutjeva i Pakraca Josip Budimir i Anamarija Blažević, zamjenici požeškog gradonačelnika Mario Pilon i Darko Puljašić, općinski načelnici Velike, Kaptola i Čaglina, Vlado Boban, Mile Pavićić i Dalibor Bardač, predsjednik Općinskog vijeća Brestovac Tomo Vrhovac, zamjenik kaptolačkog načelnika Josip Soudek te izaslanstva općine Brinje i Jasenovac. Uz brojne uzvanike i goste bili su i članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnivci policije, HV-a, gospodarskog i kulturnog života te mjesni župnik vlč. Tihomir Bilešić i zamjenik jakšičkog načelnika Mile Barišić.

Nazočnima se obratio zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Nekoliko pjesama otpjevali su članovi KUD-a Slavonija, a Borna Svjetličić izveo je skladbu na gitari.

Ovogodišnja priznanja općine Jakšić primio je Marko Brnčić, Peter Logar i Antun Kelan posmrtno te NK Jakšić koja su uručili predsjednik Općinskog vijeća Boško Obradović, općinski načelnik i njegov zamjenik Ivica Kovačević i Mile Barišić.

/Foto: D.Mirković /

 

 

 

 

Komentiraj: