Izaslanstvo Županijskog odbora HDZ-a položilo vijenac kod poprsja prvog predsjednika stranke dr. Franje Tuđmana: “Ovo je prilika da se sjetimo njegovih djela i njegove uloge u stvaranju i obrani hrvatske države”

Autor: D.K.

Prisjećajući se prvog utemeljitelja i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana u povodu 20. obljetnice njegove smrti izaslanstvo Županijskog odbora te stranke predvođeno predsjednikom prof.dr.sc Željkom Glavićem kod Tuđmanovog poprsja ispred zgrade Veleučilišta u Požegi položilo je vijenac i zapalilo svijeće. Tim činom odali su mu počast i zahvalnost za sve što je učinio za stranku i domovinu.

-Danas smo zapalili svijeću kod biste dr. Franje Tuđmana obilježavajući godišnjicu njegove smrti. Ovo je i prilika da se sjetimo njegovih djela i njegove uloge u stvaranju i obrani hrvatske države. Osobito je to važno danas kada se u predizbornoj predsjedničkoj kampanji pojavljuju zakašnjeli suverenisti kojih nije bilo ni blizu kada je dr. Tuđman stvarao suverenu Hrvatsku, koji se nameću kao uzor hrvatskim braniteljima s kojima nisu bili kada je to najviše trebalo, koji se nude kao samozvani lideri Hrvatskoj demokratskoj zajednici na način da fragmentiraju i razjedine stranku koju je dr. Franjo Tuđman utemeljio kao važan jamac stabilnosti i opstojnosti hrvatske države. Nameću se i oni koji su imali priliku pokazati svoje sposobnosti, a ostali zapamćeni po zaduživanju “slučajne države” – rekao je prof. dr. sc. Željko Glavić, predsjednik požeško-slavonskog HDZ-a iskazujući veliko zadovoljstvo da danas možemo reći da je Hrvatska u svijetu i vanjskoj politici upravo tamo gdje ju je vidio prvi hrvatski predsjednik.

-Sadašnje političko vodstvo, ponajprije Vlada koju vodi HDZ na čelu s  predsjednikom Andrejom Plenkovićem uspješno rješava nagomilane probleme, podiže osobni standard građana, stvara uvjete za razvoj gospodarstva poreznim rasterećenjem i podizanjem razine investicijske klime, smanjuje inozemni dug, uvodi red u državnim i javnim institucijama, dugoročno stabilizira mirovinski sustav, uspješno rješava probleme braniteljske populacije, podiže korištenje EU sredstava na maksimalnu razinu – dodao je prof. Glavić naglašavajući kako kako je  izuzetno važna uloga i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kao faktora stabilnosti i sigurnosti, aktivnog promicatelja hrvatskih interesa i politike u međunarodnoj zajednici.

-Hrvatska je danas doista na najboljem putu da postane upravo onakva kakvom su je sanjali hrvatski branitelji i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman – zaključio je prof. dr. sc. Željko Glavić, predsjednik požeško-slavonskog HDZ-a.

Podsjetimo, dr. Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja u zagorskom mjestu Veliko Trgovišće, a otac je bio istaknut član Hrvatske seljačke stranke i jedan od glavnih pokretača otpora u Hrvatskom Zagorju, te član ZAVNOH-a i AVNOJ-a. Imao je još dvojicu braće, Ivicu i Stjepana. Brat Stjepan poginuo je kao pripadnik antifašističkog pokreta 1943. godine, a oca i pomajku Olgu u proljeće 1946. likvidirala je tajna jugoslavenska policija zbog kritika upućenih komunističkoj vlasti. Osnovnu školu je pohađao u rodnom mjestu, a srednju školu i trgovačku akademiju u Zagrebu, gdje je sudjelovao u nacionalnom demokratskom pokretu zbog čega je 1940. godine dva puta bio uhićen.

Sudionik je narodnooslobodilačke borbe, te je nakon rata radio u Institutu za povijest. Zbog kritika ondašnje vlasti isključen je iz službenih institucija, te znanstveno djeluje na pitanjima hrvatske povijesti i zbilje. Tijekom Hrvatskog proljeća uhićen je 1972. godine i u montiranom procesu osuđen na dvije godine strogog zatvora i zabranu javnog nastupanja u trajanju od dvije godine. Kazna mu je 1973. smanjena na devet mjeseci na intervenciju Miroslava Krleže.

Temeljeći svoju politiku na svim progresivnim, naprednim tradicijama suvremene hrvatske povijesti i suvremene hrvatske politike, usprkos preprekama i teškoćama unutar Jugoslavije i usprkos nesklonoj međunarodnoj zajednici, hrvatski narod vodi prema ostvarenju svojih tisućljetnih snova – stvaranju samostalne, demokratske, moderne, europske Republike Hrvatske.

Godine 1987. svoje dugogodišnje ideje o nacionalnom pomirenju i jedinstvu hrvatskog naroda te stvaranju hrvatskog nacionalnog demokratskog pokreta počinje širiti i poticati i među hrvatskim iseljenicima. Okupljajući istomišljenike osmišljava politički program usmjeren ka stvaranju hrvatske države. Čim je 1989. godine u Jugoslaviji dopušten pluralizam iznio je  Prednacrt programskih osnova Hrvatske demokratske zajednice, a zatim se 17. lipnja održava osnivačka skupština HDZ-a na kojoj je izabran za predsjednika.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine i pobjede Hrvatske demokratske zajednice u Saboru je 30. svibnja proglašen predsjednikom Predsjedništva SR Hrvatske. U samostalnoj RH još je dva puta pobijedio na neposrednim predsjedničkim izborima, i to 1992. i 1997. godine. Godine državništva obilježene su agresijom na RH, međunarodnim priznanjem države, domovinskim ratom i poratnim razdobljem mirne reintegracije i aktivnosti usmjerenih učvršćivanju njenog međunarodnog položaja.

Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga predvodio je vojne operacije oslobođenja Maslenice, Novskog Ždrila, Zemunika i brane Peruča 1994. godine te vojno-redarstvene akcije u kojima su 1995. godine oslobođena okupirana područja zapadne Slavonije (operacija ‘Bljesak’) te Dalmacije, Like, Banovine i Korduna (operacija ‘Oluja’). Sudjelovao je u mirovnim pregovorima o Bosni i Hercegovini te bio supotpisnik Daytonskog sporazuma. Godine 1998. završila je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja u državni sustav, čime su ostvarene njegove težnje o punoj samostalnosti, suverenosti i međunarodnom priznanju RH.

Umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu i pokopan 13. prosinca na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek