Hoće li se u ovoj godini odraditi sve planirane investicije, a i više od toga?

Autor: D.K.

POŽEGA – Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća grada Požege izazvala je pravu buru oko izglasavanja prvog rebalansa proračuna.  Oko toga su se verbalno sukobili aktualni gradonačelnik Vedran Neferović i bivši gradonačelnik, danas gradski vijećnik, Zdravko Ronko.

Kako je to već i uobičajeno Izmjene i dopune odnosno rebalans proračuna obrazložio je zamjenik gradonačelnika mario Pilon koji je naglasio kako se radio o “kozmetičkom rebalansu”.

Mario Pilon , zamjenik gradonačelnika Požege

-Provedeni su postupci javne nabave za uređenje odnosno rekonstrukciju Trga sv. Terezije i Gradskih bazena te je bilo potrebno izvršiti usklađenje proračuna za 2016. godinu sa nastalim promjenama. Ovim izmjenama i dopunama proračuna planirani su prihodi i primici, odnosno, rashodi i izdatci u iznosu od 122, 404. 508 kuna, odnosno proračun je veći za  1, 398. 580 kuna ili 1,6 posto. Što se tiče prihoda poslovanja oni su veći za 504 tisuće kuna, prihod prodaje nefinancijske imovine za 894 tisuće dok su prihodi prodaje financije imovine i zaduženja ostali ne promijenjeni. Što se tiče rashoda poslovanja oni su povećani prvenstveno za provođenje novog projekta u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, za javni rad za 2016. godinu, u iznosu od 368 tisuća kuna, povećani su i rashodi iz troškova kredita za 66 tisuća kuna te rashodi za nabavu nefinancijske imovine za 1,48 milijun kuna. Radi se o rebalansu koji možemo nazvati kozmetički rebalans usuglašenom sa odlukama koje grad Požega dobio za odobrenje kredita uz suglasnost Vlade RH. Prije  konzumiranja odobrenog kredita bilo je potrebno izvršiti ispravke u proračunu jer moramo imati planirana sredstva proračuna da bi mogli sklopiti ugovore. To se prvenstveno odnosi na dva natječaja gdje je nakon provedenog postupka javne nabave za planiranu investiciju Rekonstrukcija bazena najpovoljniji ponuditelj ponudio 13 milijuna i 21 tisuću kuna dok je za Rekonstrukciju Trga sv. Terezije najpovoljniji ponuditelj ponudio 8 milijuna i 179 tisuća kuna. Ostale pozicije ceste s iznosom od milijun i 800 tisuća kuna te novi vrtić s 12 milijuna kuna ostale su nepromijenjene. S tog naslova idemo u ovaj rebalans proračuna. Povećanje od 1,4 milijun kuna proizlazi iz projekta Pomoć u kući, koji je završio u veljači ove godine, a drugi treba krenuti ovih dana te troškova planiranih provedenih natječaja za nadzor nad investicijama koje će se realizirati. Prihodi za namirenje ovih troškova planirani su od prihoda od poreza, komunalnog doprinosa, kazni i dr. – uvodno je obrazložio rebalans proračuna zamjenik gradonačelnika Požege Mario Pilon.

Zdravko Ronko, gradski vijećnik

Klub vijećnika HDZ-a i HSP-a A.S. očitovao se kako će podržati rebalans proračuna dok je u ime Kluba SDP-a Zdravko Ronko rekao kako neće podržati rebalans proračuna te da nisu podržali niti sam proračun za 2016.godinu.

-Rebalans nije optimalan, ni realan ni razvojni, ni socijalni već isključivo predizborni. Iduće godine u proljeće su izbori. Vaša predizborna obećanja parala su nam uši o investicijama, bili ste puni priča o EU fondovima, a kad ste preuzeli vlast za svoju jalovost ste izmišljali krivce. Uglavnom za tri godine niste napravili ništa, investicije su jednake nuli. To sad za predstojeće izbore više ne pali pa ste u panici pribjegli ne kritičkim, ne realnim i ne učinkovitim investicijama koje će grad na dugi rok zaviti u crno. Kredit od 35 milijun kuna plus kamata s otplatom do 2033. godine znači potpunu zagušenost proračuna. Upitno će biti i održavanje hladnog pogona, kao i dovršetak započetih radova koji će koštati daleko više jer su projekti šuplji kao švicarski sir, pa i povlačenje sredstava iz EU ili drugih fondova možemo zaboraviti jer za svaki projekt koji bi kandidirati treba osigurati i vlastito učešće ponegdje i do 60% – naglasio je Ronko koji je istakao kako nitko ne spori želje i potrebe, ali sredstva su trebala biti osigurana, ne iz kredita i proračuna već drugih izvora.

Kao usporedbu investicija koje nisu opteretile grad Požegu Ronko je naveo primjere financijskih ulaganja nekoliko stotina milijuna kuna za prugu Velika – Požega, prugu Pleternica-Čaglin, cestu Požega-Vrhovci-Lipovac, ulice Cirakijevu, Njemačku, Maticu Hrvatske, Dubrovačku, Rotor na zapadnom izlazu Požege, parkiralište uz željeznički kolodvor i bolnicu, šetnicu, zgradu Veleučilišta, Knjižnicu, Glazbenu školu, Kužni pil, kao i zadnje investicije u Županijsku bolnicu od 30-tak milijuna kuna

-Sve to nije financirano niti iz kredita niti iz Gradskog proračuna. Sve je to priskrbio lobiranjem ondašnji gradonačelnik, ali ne na terasama požeških kafića nego u u ministarstvima, državnim tvrtkama, agencijama i drugim asocijacijama. A što ste napravili vi, ništa – dodao je Ronko.

Ronko je naglasio i kako oni kao Klub vijećnika SDP-a nisu protiv kreditnog zaduženja za što je kako je rekao treba napraviti procjenu opravdanosti i učinkovitosti s visokom društvenom osvješćenošću, odgovornošću i pažnjom dobrog gospodara.

-S naslovnice posljednjeg biltena „Požega.hr“ koji je razaslan iz grada Požege prije Grgureva, Neferović vrišti Orbi et Urbi „Pokrećemo investicijski ciklus kakav Požega još nije vidjela“. Točno, ali bilo bi bolje da Požega to ni ne vidi. Za Trg sv. Terezije za koji je dozvola još prošle godine i istekla bila su osigurana sredstva i te 2013. godine za jubilarnu 250 obljetnicu uređenje je trebalo biti i gotovo. No novci su rastepeni, a građanima se tad prodala priča kako će se sredstva za Trg pokupiti u fondovima EU.  Nakon tri godine “pljus”, kredit 10 milijuna. Usput o marifetlucima prilikom natječaja koji su u domeni kriminala ja neću ni govoriti. Gradski bazeni, također neću uopće ni spominjati mutež, s tim neka se bavi netko drugi, posebno s vantroškovničkim radovima koji će u konačnici formirati cijenu od 20 i više milijuna kuna. Reći ću samo da se tako ne radi, da to nitko ne radi, osim Radikovića, Zlatne terme – Velički bazeni. Bazne bio otvoren ili zatvoren, novi ili adaptiran on se treba i može financirati na nekoliko načina, ili na bazi javno-privatnog partnerstva, koncesijom ili uključivanjem drugih zainteresiranih strana poput Ministarstva zdravlja- Ministarstva znanosti i obrazovanja ili pak Ministarstva obrane – pojašnjava Ronko i osvrće se na to zbog čega to nije odradila prethodna vlast što je obrazložio kako su bili potencijalni koncesionari te da se čekao dovršetak energane u sklopu Spin Valisa s kojim je dogovorena isporuka i koji su energanu projektirali i izgradili sa 8,8 Mgw toplinske energije kako bi se mogla isporučivati toplinska energiju 365 dana u godini.

Što se tiče Dječjeg vrtića niti protiv toga nisu SDP-ovci samo vide problem u tome da su sva četiri preko Orljave i da je problem s pristupnom cestom prema vrtiću. Otvoreno je i pitanje o Studiji opravdanosti za investiciju od 12 milijuna te da li su kroz Studiju uključene sve trenutne potrebe poput demografskih kretanja te da li je utvrđena kroz tu Studiju najbolja lokacija.

-Pitanje je sramotne pompozne najave, kako će hrvatski branitelji sadašnje jaslice dobiti za „Braniteljski dom“. To je doista više nego uvredljiv čin. Sram Vas može biti. To su zaslužili hrvatski branitelji, manje od 100 metara kvadratnih derutnog i vlažnog prostora za epski „Braniteljski dom“. Pogledajte Dom hrvatskih branitelja „Dr. Franjo Tuđman“ u Pakracu, sa svim dvoranama, kino salom i pratećim sadržajima – ističe Ronko.

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege

O svemu tome što je govorio Ronko gradonačelnik Neferoviće je rekao da su to laži i da nije korektno da to govori deset minuta, za što je dao prigovor predsjedniku Gradskog vijeća koji vodi sjednicu.

-Prva i osnova stvar je da je grad zadužen s kreditnim zaduženjem u iznosu od sedam posto proračuna. Vi ste 2003. i 2006. godine dizali kredit za 25 milijuna kuna i niste napravili ni Priorljavsku ulicu, niste napravili ni tržnicu, potrošli ste 700 tisuća kuna za projekt zatvorenih bazena i za vaše javno-privatno partnerstvo, a ne znam je li ono bilo sa Radikovićem ili s nekim drugim. Potrošena su sredstva i za tržnicu, podzemne garaže na Trgu sv. Trojstva s partnerima koji su bježali iz ove dvorane kad su se pojavili novinari. To je bio presjek jednog dijela vašeg rada i strani ulagači iz Paname. To su bili vaši uspjesi, ali dobro. Mi ćemo ovo sve što je u ovoj proračunskoj godini odraditi i više od toga. O fondovima nemate pojma. Nemate pojma o tome jer niste ni iz predpristupnih fondova ništa napravili niti ste jednu kunu donijeli iz toga. Mi ćemo na natječaje kada se raspišu, a vlada SDP-a je bila poznata po tome da je odgađala i nije raspisivala niti za Poduzetnički inkubator, Poduzetničku zonu, a niti školske objekta što je 2014. za vrijeme vaše Vlade donesena je da se školski objekti ne financiraju, pa između ostalog i Cesarićeva škola. Tadašnja pomoćnica ili zamjenica ministra obrazovanja tražila je povrat sredstava za Glazbenu školu za opremu. Jako dobro znam što mi je rekao tada ministar regionalnog razvoja kako ste radili za dobrobit ovoga grada kad je u pitanju Glazbena škola i znamo svi kako je raskinut ugovor koji je tada potpisan što nas nije spriječilo da Požega u dvije godine dobije sredstva i barem ako ništa drugo da uloži u grad Požegu, a ne u vaše projekte koji su ostale na “vrbi svirala”. Niste vi financirali niti rotor, niti završili projekte koje ste počeli poput Glazbene škole i Gradske knjižnice. Ovo što ste istakli da je istekla građevinska dozvola za Trg sv. Terezije i da ste imali osigurane novce u proračunu. Imamo mi svi arhive proračuna i svi mi znamo koliko taj trg košta i niste imali sredstva. Također o MORH-u bolje da šutite ili da odete nekim od MIG-ova koje je vaša Vlada uspješno rekonstruirala i da ne lupate gluposti – odgovorio je na neke navode Zdravka Ronka gradonačelnik Vedran Neferović.

Što se tiče Dječjeg vrtića koji ima 583 djece koji pohađaju vrtiće u gradu Požegi na to se također osvrnuo gradonačelnik Neferović.

-Vas to ne zanima jer je vaše dijete možda predbilježeno u “obdanište” negdje drugdje jer je tamo živilo pa ga u Požegi niti ne zanima kako će to izgledati – dodao je Neferović.

O sredstvima iz drugih izvora kada se raspišu natječaji u narednom periodu grad Požega je, kako ističe Neferović, prijavio sve, na svemu gdje smo prihvatljivi kao prijavitelji, od ruralnog razvoja do Ministarstva poduzetništva i natječaja u regionalnom razvoju, Ministarstvu znanosti, Fonda za zaštitu okoliša i dr.

-Šetnica vas žulja strašno. Konačno treba reći istinu Hrvatske vode su tada sve to napravile bez građevinske dozvole. To što su vaši “trabanti” skupa s vama pokušavali osporit radove i na Šetnici i Sportsko rekreacijskom centru i na Šetnici kroz park, to je ogledalo vaše politike svih ovih godina. Sruši, ne napravi, ne završi i naudi. To ste vi bili i vaša politika svih ovih godina. Pričati da su sredstva bila osigurana, kako vas nije stid i kako imate toliko političkog bezobrazluka ovdje doći i prodavati demagogiju deset minuta. imali ste dovoljno vremena za javna privatna partnerstva, predpristupne fondove, MORH i niste ništa napravili. O ovim projektima, vrtićima sportskoj dvorani, bazenu, trgu…građevinska dozvola nije istekla jer je trajala dvije godine i aktivirana je u studenom prošle godine. Vi sada dokažite da je istekla – rekao je Neferović.

Tvrdnje oko toga da će biti ugrožen hladni pogon i da neće biti uređenja prometnica zamjenik gradonačelnika Mario Pilon rekao je kako to “ne drži vodu”.

-Na koji to način grad Požega nije bio zadužen unazad 15 godina? Ove godine smo manje zaduženi nego prijašnjih godina i kada ovaj kredit stupi na snagu grad će imati 35 milijuna kuna za kapitalne investicije koje će biti na dobrobit građanima, a imamo i namjenska sredstva za ceste i ostale potrebe – dodao je Pilon.

Miro Rašić, gradski vijećnik

Nakon svi “prepucavanja” oglasio se i nezavisni vijećnik Miro Rašić koji je istakao kakao se ne treba govoriti što je tko radio već što će se raditi te je napomenuo kako sve planirano treba gradu ali se nikao ne smije zaboraviti realni sektor, gospodarstvo i industrija jer su to stvarni i sigurni izvori prihoda u proračunu. Rašić je inače poznat po zauzetosti za poticanje i razvoj realnog sektora što je u konačnici i jedini jamac stabilnosti.

Uz ukusne i dosta ne ukusnih prepirki, optužbi i prozivki rebalans proračuna je usvojen većinom glasova, kao i sve druge točke na sjednici, možda i ne manje važne koje nisu izazvale tolike prijepore.

 /Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije