/FOTOGALERIJA/ RAMSKO SILO 2020.: Ramci požeškog kraja čuvaju običaje starog kraja i prenose ih na mlade naraštaje

Autor: D.K.

Čuvajući i njegujući običaje svoga zavičaja Ramska zajednica Požega u dvorani „Honda“ u Jakšiću organizirala je tradicionalnu 12. po redu priredbu „Ramsko silo“ koja je okupila raseljene žitelje tog  kraja iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Najveće okupljanje Ramaca i prijatelja Rame započelo je misom u jakšićkoj župnoj crkvi Sv. Barbare koju je predvodio gvardijan župe Rama-Šćit fra Andrija Jozić.

Uz Ramce požeškog kraja među oko 400 uzvanika i posjetitelja bili su čelnici  ramskih zajednica Zagreb i Bjelovar, kao i uglednici iz ovdašnjeg političkog i javnog života kao što su član Vijeća ministara BiH Josip Grubeša, zamjenik požeškog župana Vedran Neferović, načelnik jakšićke općine Ivica Kovačević uz  zamjenika Milu Barišića, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić sa zamjenikom Domagojem Katićem, zamjenik veličkog načelnika Ivica Potočanac i drugi. Pozdravio ih je predsjednik Ramske zajednice Dragan Kapčević.

-Ova manifestacija niz godina pokazuje da su Ramci dobrodošli u  Slavoniju, a čuvajući svoje običaje donose tradiciju starog kraja – kazao je pozdravljajući nazočne načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Zahvalnice za potporu Ramskoj zajednici uručene su predstavnicima županije, gradova Požega i Pleternica, općina Jakšić, Velika, Brestovac i Kaptol, Stolariji Portes vlasnika Jurice Matijevića, te fra Andriji Joziću i Josipu Novaku, a na tomu se zahvalila gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Kroz  cjelovečernji program nastupili su ženska skupina Sv. Cecilije iz Tomislav grada sa gangom, guslari Tomislav Strukić i Jerko iz Graza(Austrija), gangaši iz Rame, Bjelovarac Ivan Čuljak sa stihovima o Rami, te Majestic band iz Požege. Predstavljena je pjesma „Gospe mila sačuvaj mi Ramu“ u izvođenje Dragana Kapčevića za koju je tekst napisala Ruža Grubeša, glazbu D. Kapčević i Mata Pavić, te aranžman i produkcija Ivica Bumba(Studio Takt iz Požege), a snimljen je video spot sa ljepotama Rame koji je režirao Damir Mišura.

Tijekom priredbe posjetitelji su kušali specijalitete Rame kao što su pite, uštipci i drugo, a priređena je tombola sa niz vrijednih nagrada.

Foto: Marko Krstanović [FAG id=271020]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek