Enjingi ponovo na vinskom tronu s vinom Venje iz 2008.godine /FOTO GALERIJA/

ZAGREB / VENJE – Vino bijelo Venje, kasna berba iz 2008. godine Ive Enjingija dobilo je posebno priznanje kao vino broj 1 među najbolje ocjenjenim bijelim vinima na Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva u Zagrebu. Pored toga, Enjingijeva vina Rajnski rizling, kasna berba iz 2012. i Zweigelt kasna berba,  barriqe iz  2012. godine, te već spomenuto šampionsko Venje iz 2008. svrstani su u Klub vinskih zvijezda Festivala.

Ova dvodnevna vinska  manifestacija održana je u Hetelu Esplanada, a okupila je pored stotinjak vinara iz Hrvatske i vinare iz Italije, Austrije, Slovenije, BiH, Srbije i Makedonije.

Nakon dodjele priznanja Enjingi je pripremo degustaciju vina pod nazvom  “Venje, sve berbe velikog vina”, a okupila je novinare, someliere, vlasnike vinoteka, kupce i vinske znalce. Kušalo se deset vina i jedna rakija.

Sve je počelo s takozvanim vinom dobrodošlice, Graševinom iz 2002. godine koja je na prvom Decanterovom ocjenjivanju 2004. proglašeno regionalnim šampionom. Zatim su uslijedila vina, Venja iz 1998. koje je na prvom Decanterovom ocjenjivanju 2004. godine proglašeno svijetskim prvakom u kategoriji bijelih vina do 10 funti. Potom su uslijedila degustacija vina Venja raznih godišta, od 2002.do 2010.godine. Na kraju vino iznenađenja, Traminac mirisavi, izborna berba bobica iz 2004. godine, svjetski rekorder sa 19,2 posto alkohola dobivenim s prirodnim kvascima. Za oproštaj, vinski destilat iz 1984. godine, rakija stara 22 godine.

Ovom degustacijom Enjingi je pokazao da se njegovim ekološkim načinom proizvodnje vina bez primjene selekcioniranih kvasaca i sumpora mogu dobiti vina izuzetne kakvoće i koja se svrstavaju u sam svjetski vrh. Po prvi puta su kušala sva godišta Venja na jednom mjestu.

Degustaciju su uz Ivu Enjingija vodili somelijeri Mario Meštrović iz Velike Gorice i Siniša Škaberna iz Istre, te Ivo Kozarčanin poznati novinar koji piše o vinu.

Uz vina, prisutni su kušali suhomesnate proizvode Slavonskobrodske tvrtke “Kulin Galović” vlasnika Tomice Galovića i sireve Mljekare BIZ iz Buka.

/Foto: D.Mirković /

0 Comment