Energetska obnova zgrade DVD Sulkovci završena – projekt sufinanciran sredstvima EU /FOTO/

Autor: PROMO

Završena je energetska obnova zgrade DVD Sulkovci na adresi Sulkovci 89, Pleternica (KK.04.2.1.04.0813).Projekt čiji je nositelj Grad Pleternica, vrijedan je 607.619,39 kuna, a sufinanciran je sredstvima EU u iznosu od 379.475,98 kuna. Vatrogasni dom u Sulkovcima danas su obišle gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić.

Projekt energetske obnove zgrade DVD Sulkovci čiji je nositelj Grad Pleternica, a sufinanciran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014- 2020., izravno će doprinijeti smanjenju potrošnje energije u zgradi te oslobađanju sredstava za kvalitetniji sustav društvenog djelovanja. Korisnici zgrade, članovi DVD-a, mještani i predstavnici raznih udruga, dobit će ugodnije mjesto za boravak, a istovremeno će porasti svijest o važnosti korištenja mjera EnU, racionalnijem gospodarenju energijom te smanjenju emisije CO2 u okoliš.

Projekt je započeo u kolovozu 2019. godine i traje 24 mjeseca, a u sklopu projektnih aktivnosti obavljena je zamjena vanjske stolarije,ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja ili poboljšanje postojećeg (pelete) te zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, a izgrađena je i pristupna rampa za osobe s invaliditetom. Namjera je pridonijeti smanjenju potrošnje energije u zgradi, a obnovom energetske funkcionalne cjeline projektirana je ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta od 64 posto.

“Uvijek je ono što radimo na korist naših građana, a vjerujem kako će ovdašnji mještani i vatrogasci biti zadovoljni s ovim projektom i radovima. Oni koji se sjećaju ovog prostora, znaju kako on nije bio, unatoč malim intervencijama koje smo imali u tekućem održavanju, prostor adekvatan za sve potrebe korisnika. Kroz energetsku obnovu, kroz izmijenjenu stolariju, postavljenu fasadu i izolacije stropova te novu rasvjetu, ovaj dom je dobio jedan izgled. Uz ovaj projekt energetske obnove uredili smo i nove sanitarne čvorove, te prilagodili garažu potrebama spremanja vatrogasnog vozila. Nadam se kako će ovaj prostor poslužiti ne samo vatrogascima nego i svim mještanima naselja Sulkovci. I to kao jedno privremeno rješenje za društveni dom, dok se ne riješi pitanje vlasničkih odnosa zgrade koja je u blizini, čiji je vlasnik u 1/3 Grad Pleternica a 2/3 Republika Hrvatska i nadam se da ćemo u budućnosti postati vlasnici te nekretnine koja će onda doživjeti temeljitu rekonstrukciju.” rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.

Predsjednik Nadzornog odbora DVD Sulkovci Mato Kristić izrazio je zadovoljstvo završetkom ovog projekta, jer,kako je podsjetio, doma ima dugu povijest. DVD Sulkovci osnovano je 1925 godine, dom je izgrađen od 1930 do 1933 godine, sudjelovali su u izgradnji mještani. U novije vrijeme, kako je naglasio, veliku podršku u radu, posebice u nabavci opreme, imaju od Grada Pleternice, a ovaj projekt i uređeni objekt kruna je toj suradnji.

“Vrijednost projekta je 600 tisuća kuna, a gotovo 400 tisuća kuna financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz Europski program energetske obnove javnih zgrada. To je jedan od devet projekta kojeg provodimo na području Grada Pleternice u sklopu ovog natječaja. Već pripremamo dokumentaciju za nove projekte tako da svako naše veće naselje ima dom, ili vatrogasni ili društveni u kojem se mještani mogu okupljati, a to je ono što našim naseljima treba – mjesto druženja, mjesto okupljanja i mjesto za redovne aktivnosti,” rekla je direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88