Energetska obnova višestambenih zgrada: Za znatne uštede i kvalitetnije uvjete stanovanja

Autor: D.K.

Gradonačelnik Darko Puljašić i direktor tvrtke Komunalac Požega d.o.o. Anto Bekić, zajedno s izvođačima radova i predstavnicima stanara, obišli su danas radove na energetskoj obnovi visestambenih zgrada u požeškom naselju Babin vir. Radovi energetske obnove trenutno se izvode na 10 višestambenih zgrada, a na 2 zgrade radovi su završeni – na adresi Kralja Tomislava 68 u Čaglinu te na adresi Slavonska 13 u Požegi. Riječ je o radovima vrijednim 11.014.838,49 kuna od čega je 6.636.092,04 kuna bespovratnih EU sredstava. Projektna dokumentacija u okviru energetske obnove sufinancira se s 85%, a radovi energetske obnove sa 60% EU sredstava.

Naime, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je 17. listopada 2016. godine javni Poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada (KK.04.2.2.01) koja se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Po objavi javnog poziva te po provedenom informiranju stanara putem javnih tribina, obavijesti i sl., za energetsku obnovu odlučilo se 12 višestambenih zgrada kojima upravlja Komunalac Požega d.o.o. – devet s područja Grada Požege, jedna s područja Grada Kutjeva i dvije s područja Općine Čaglin.

– Glavni uvjeti za prijavu na objavljeni javni poziv bili su suglasnost natpolovične većine suvlasnika, pripadnost višestambene zgrade D, E, F ili G energetskom razredu, legalnost objekta te obavezno postizanje uštede energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini (kWh/god) od najmanje 50 posto po provedbi projekta. U dogovoru sa suvlasnicima višestambenih zgrada izradili smo i aplicirali projektne prijedloge za sve zgrade koje su iskazale interes te je po provedenim administrativnim provjerama u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prihvaćeno svih 12 projektnih prijedloga. Po provedenoj javnoj nabavi, u studenom i prosincu 2017. godine potpisani su ugovori za izvođenje radova i stručni nadzor građenja te su krajem 2017. godine započeli radovi energetske obnove na nekoliko višestambenih zgrada. Ukupna ugovorena vrijednost radova energetske obnove prema ugovorima s izvođačima iznosi 9.366.246,60 kn. – pojasnio je direktor Komunalca Anto Bekić dodajući kako radove izvode tvrtke s područja Požeštine.

Za predstavljanje provedbe EU projekata energetske obnove višestambenih zgrada na upravljanju tvrtke Komunalac Požega d.o.o. odabrana je zgrada na adresi Vanje Radauša 6-8 u Požegi. Ukupna vrijednost ovog projekta je 944.765,88 kuna od čega je iznos bespovratnih EU sredstava 574.934,52 kuna. Zgrada je prije radova energetske obnove pripadala D energetskom razredu, a planiranom energetskom obnovom projektirana je ušteda od 65% energije za grijanje/hlađenje nakon provedbe energetske obnove. Radovi obuhvaćaju izmjenu vanjske stolarije te toplinsku izolaciju fasade i stropa zgrade.

– Ovo su značajna sredstva koja dolaze iz Europske unije u Požegu i Požeštinu i vrlo smo zadovoljni što će naši sugrađani uistinu dobiti kvalitetan prostor za življenje, s manjim troškovima i većom vrijednošću njihovih nekretnina. Posebno mi je zadovoljstvo što je gotovo cijela operativa, izvođači radova, angažirana na ovim projektima iz Požege te i tako grad pomaže svojim sugrađanima i našim privrednicima. Nadam se da ćemo kroz iduće projekte također imati svoju operativu jer ovdje imamo dovoljno sposobnih i snažnih privrednika koji mogu svaki posao koji kandidiramo odraditi. – naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić uz zahvalu stanarima koji su odvažili te prihvatili i prepoznali važnost ovog projekta.

Tekst: pozega.hr

Foto: V.P.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88