Dvojbe stručnjaka spadaju li križanci među divlje ili pitome svinje

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Dvadesetak godina nakon Domovinskog rata na području Slavonije još uvijek se govori o slučajevima križanja divljih i domaćih svinja, a da je takvih pojava bilo govore i  postupci koji traju  gotovo desetak godina pred našim pravosudnim organima.

-Imali smo slučajeva križanja u lovištima na Papuku i to neposredno iza rata jer je tu bilo dosta kretanja pitomih svinja po lovištima i obroncima planine. Koliko mi je poznato imali smo u nekoliko navrata odstrijeljene svinje koje su bile bijele boje pa je očigledno da su križane – kazao nam jer Boris Janić, predsjednik Lovačkog društva „Jelen“ iz Požege koje gospodari lovištem na Papuku i ispod te velike slavonske planine.

Prava sudska trakavica traje već desetak godina pred različitim pravosudnim organima jer je nakon prijave Lovne inspekcije Državno odvjetništvo zbog odstrela divljih svinja u suprotnosti sa lovno-gospodarskim osnovama pokrenulo postupke protiv pet lovačkih društava i njihovih čelnika na području Požeško-slavonske županije. Taj rašomon traje tako dugo jer je zbiog različitih tumačenja propisa i osobina odstrijeljenih životinja bilo oslobađajućih presuda, proglašenja nekih sudova nenadležnima za tu problematiku, kao i ukidanja nekih presuda vraćanje postupaka na sam početak.

Svakako je zanimljivo da kroz te postupke zapravo naša država traži naknadu štete za odstrijeljene divlje svinje, no upitno je pravno utemeljenje takvih zahtjeva zbog činjenice da su lovačka društva sklopila ugovore o zakupu lovišta sa svojom županijom, a ne sa RH! U tim traženjima samo u jednom postupku spominje se odstrel više od 50 grla križanih svinja.

-Svinje koje su nastale prirodnim križanjem divljih i pitomih mogu i u najvećem broju slučajeva upravo istovremeno pokazuju odlike u izgledu i divljih i pitomih što znači da križanci u najvećoj mjeri zadržavaju neke karakteristike u obliku glave i tijela koje imaju divlje svinje, ali po obojenosti tjelesnog pokrova ili širini stražnjeg dijela tijela(izraženi i zaobljeni gluetalni mišići) pokazuju karakteristike selekcioniranih domaćih pasmina svinja- stoji u stručnom mišljenju Zavoda za biologiju,patologiju i uzgoj divljači Veterinarskog fakulteta zagrebačkog Sveučilišta od 21. svibnja 2007. godine koje je priloženo u navedenim sudskim spisima. Oni nadalje tvrde da zastupljenost bijelog tjelesnog pokrova svinje može u znatnoj mjeri varirati, kako u postotku tako i u lokaciji na tijelu životinje tako da taj parametar nije mjerodavan u određivanju genoma domaće svinje.

-Po toj osnovi nije moguće utvrditi da li u genomu križane svinje bez obzira na vanjski izgled prevladava udio gena istovjetnih za divlje ili domaće pasmine svinja- tvrde nadalje stručnjaci. Oni se pozivaju na Zakon o lovstvu koji je odredio čuvanje izvornosti divljači  pri čemu križanci u biološkom smislu tj. prema fiziologiji, utjecaju na stanište, reprodukcijom potencijalu i ponašanju, a napose habitusu bitno odstupaju od osobina divljači tj. divlje svinje iz čega proizlazi da nije riječ o divljoj svinji. Na taj način dovedena je u pitanje osnovanost prijava i podnošenja tužbi što bi,nadamo se u bliskoj budućnisti, trebali razriješiti nadležni sudovi.

U novogradiškoj Posavini po riječima Ivana Strinavića, predsjednik lovnog ureda Nova Gradiška bilo je ovakvih pojava nakon Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ 1995. godine, a poslije nije.

-Unazad deset godine koliko se sjećam bio je jedan slučaj križanja, a ja sam gostujući u lovu na području Strugova pokraj Jasenovca vidio bijelog vepra- tvrdi nam Antonio Savi, predsjednik udruge „Podložje Ključevi“ iz Nove Gradiške.

Takvih slučajeva kako smo neslužbeno saznali bilo je i u Istočnoj Slavoniji, točnije u Vukovarsko-srijemskoj županiji i to na područjima koja su bila zahvaćena ratom.

/Foto: Ilustracija/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: