Dok drugi odustaju, mladi stočar bori se dalje

Autor: D.K.

Obitelj se stočarstvom bavila dugi niz godina, a Josip je treća generacija iz Šumanovca. Prvo je krenuo njegov djed, zatim otac, a sada je sve on preuzeo

U današnje vrijeme kada dosta mladih odlazi odavde Josip Majetić i supruga Matea jedni su među rijetkima koji svoj život vide ovdje uz posao koji on ne može napustiti.

Josip se bavi uzgojem mliječnih krava i bikova te proizvodnjom mlijeka. Na svom imanju ima oko 50 krava, 40ak bikova i 20ak teladi. Obitelj se stočarstvom bavila dugi niz godina, a Josip je treća generacija. Prvo je krenuo njegov djed, zatim otac, a sada je sve on preuzeo.

– Od malih nogu bio sam uz majku i oca, a uvijek me to i zanimalo. Zato sam nakon osnovne škole odlučio upisati Poljoprivrednu školu smjera poljoprivrednog tehničara kako bih ‘pojačao’ svoje znanje. Nakon škole jednostavno sam ostao ovdje raditi i brinuti se o svemu. Sada sam zadovoljan i sretan. – za SBplus kazao je 26-godišnji Josip Majetić dodajući kako je još više sretan jer u svemu što radi ima podršku supruge Matee.

Osim samog uzgoja goveda imam i zemlju koju radi isključivo za potrebe stočarstva. Član je i Udruge kojoj je većina veliki farmera Požeško-slavonske županije.

– Osnovali smo Proizvođačku organizaciju Simentalac iz razloga da imamo kvalitetno sjeme za osjemenjivanje goveda i dobru brigu o životinjama. Pokušali smo u globalu imati i svoju mljekaru, znači htjeli smo imati zaokruženu priču od genetike do proizvodnje mlijeka i mesa, no jednostavno kad smo krenuli u tu realizaciju. Htjeli smo nešto napraviti, a nismo znali u što ulazimo. – pojasnio je Josip.

Naime, sama proizvodnja mlijeka i mesa ponajviše ovisi o plodnosti krava, stoga postoje određeni parametri koje stočari moraju pratiti.

– Tu je međutelidbeno razdoblje, servis period, indeks osjemenjivanja i indeks teljenja. Plodnost krava predstavlja osjetljivu fazu kod proizvodnje. Zato je jako bitna hranidba i opskrba energetskom komponentom obroka. – kazao je Majetić.

Kao i sva živa bića, tako i goveda mogu dobiti razne bolesti, a kako bi se one spriječile briga o njima mora biti svakodnevna i besprijekorna.

– Ima tu dosta bolesti, a najraširenija je upala vimena koja smanjuje proizvodnju mlijeka, dovodi do zasušivanja pojedinih ili sva četiri vimena, a na posljetku do visokih troškova liječenja. – dodao je Josip.

Brigu o govedima smatra najtežim poslom što se tiče poljoprivrede jer, kako sam kaže, uvijek se mora brinuti o njima.

– Briga oko goveda je jako velika kao i odricanje jer imaš živo biće koje zahtjeva njegu, čistoću, hranu i vodu. Nemaš slobodnih dana, uvijek moraš biti tu i kada odeš na godišnji odmor uvijek je tu briga pa stalno zoveš kući. Dosta ljudi, posebno mladi, odustaje od mljekarstva posljednjih godina, ja sam bez obzira na zahtjevnost i veliku brigu ostao, a ostat ću i dalje. – zaključio je mladi stočar.

Izvor: sbplus/Petra Supan

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek