Civilizacijska sramota Grada Požege

HoljevacPOŽEGA –  Još uvijek se nisu smirile strasti oko obilježavanja 70-e godišnjice od prvog oslobođenja Požege i pogibije Nikole Demonje. U redakciju smo primili priopćenje za medije Udruge ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne i Udruge Hrvatski policajac kojeg potpisuju predsjednici Zlatko Bošković i Milan Gogić.

Slobodno se može reći da su se udruge solidarizirale sa nezavisnim Gradskim vijećnikom Mirom Rašićem koji je također osudio pokroviteljstvo Grada Požege za to obilježavanje.

-Hrvatski branitelji postavljaju otvoreno pitanje Gradu Požegi i javnosti što se to događalo 1991. godine i podsjećamo na činjenicu da je iz vojarne Nikole Demonje, kojeg oni slave kao osloboditelja, pucano po ovom gradu a avioni JNA koju su stvorili ti antifašisti raketirali su grad – između ostalog stoji u priopćenju.

Udruge kao takvo pokroviteljstvo smatraju civilizacijskom sramotom i protive se takvoj vrsti laži i obmana koje su iznesene na navedenom skupu i naglašavaju da je stajalište povjesničara sa instituta za povijest iz Pariza i Beča da je antifašizam koji poslije drugog svjetskog rata u te zemlje nije donio demokraciju nije nikakva vrijednost jer su pobjedom nad jednim totalitarnim režimom uspostavili drugi komunistički. Iz navedene konstatacije povjesničara braniteljske udruge smatraju da to nisu iste vrijednosti na kojima je nastala Europa te da se time vrši gruba manipulacija.

-Vijeće Europe donijelo je rezoluciju o osudi komunističkih zločina a komunizam je uz nacizam i fašizam proglašen trima najvećim zlima 20. stoljeća – navodi se u priopćenju i nastavlja da se lažno predstavljaju jer na održanom slupu nije bio niti jedan sudionik II svjetskog rata jer da je bio takav bi morao imati više od 90 godina. Nadalje smatraju da se na skupu plakalo za komunizmom a sudionici su oduvijek bili lažni antifašisti jer su se rodili poslije antifašizma – zaključuje se u priopćenju.

Uz primjer da je slovenska vlada u školama zabranila obilježavanje Titovog rođendana iz razloga jer je Tito bio simbol totalitarizma u udrugama se pitaju koliko smo još daleko od toga da se u Hrvatskoj počnemo ponašati pristojno.

Udruga ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne i Udruga Hrvatski policajac traže ispriku Grada Požege za civilizacijski sramotan i nepristojan skup kako bi se omogućila proslava 17.rujna 1991. godine kao dana kad je završena okupacija Požege oslobođenjem vojarne.

 

 

0 Comment

Send a Comment