Ceco obrao nasade kitokreta sa šest tisuća trsova /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

KUTJEVO/VENJE – Nakon četiri dana berbe grožđa na imanjima kutjevačkog vinogradara Hrvoja Sontakija Cece završen je taj jesenski posao, a zadnjega dana više od dvadeset berača bralo je kitokret u vinogradu površine hektar i pol pokraj Venja.

-Tu imamo šest tisuća trsova  autohtonog kitokreta, a očekivani urod bit će oko deset posto manji nego prethodne godine zbog nepovoljnih vremenskih okolnosti – kazao nam je Ceco. Prerada kitokreta počela je odmah, a za desetak dana slijedi prešanje i daljnja obrada grožđa iz ovogodišnjeg uroda.

Zajedno sa beračima u ovom vinogradu se našao vinski biskup kutjevački Ivan Fistrić Fio koji je pregledao urod grožđa te poslove prerade kako bi mošt bio spreman za skoro Krštenje mošta u sklopu ovdašnjih Martinjskih svečanosti . On se sprema i na Martinjske špelancije u Podravini početkom studenog.

-Mi sa Krštenjem mošta nastavljamo na Trgu graševine u Kutjevu gdje očekujemo veliki broj posjetitelja-kazao je ovom prigodom vinski biskup Fio.

Domaćin Ceco je za ovu berbu pripremio kruh iz krušne peći, domaći kulen, šunku i sir, zatim kiselu juhu od svinjskih nogica i pečeno prase, te je počastio berače i svoje goste, naravno uz odabrana vina iz njegovog podruma.

/Foto: D.Mirković /

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: