Ceco obrao nasade kitokreta sa šest tisuća trsova /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

KUTJEVO/VENJE – Nakon četiri dana berbe grožđa na imanjima kutjevačkog vinogradara Hrvoja Sontakija Cece završen je taj jesenski posao, a zadnjega dana više od dvadeset berača bralo je kitokret u vinogradu površine hektar i pol pokraj Venja.

-Tu imamo šest tisuća trsova  autohtonog kitokreta, a očekivani urod bit će oko deset posto manji nego prethodne godine zbog nepovoljnih vremenskih okolnosti – kazao nam je Ceco. Prerada kitokreta počela je odmah, a za desetak dana slijedi prešanje i daljnja obrada grožđa iz ovogodišnjeg uroda.

Zajedno sa beračima u ovom vinogradu se našao vinski biskup kutjevački Ivan Fistrić Fio koji je pregledao urod grožđa te poslove prerade kako bi mošt bio spreman za skoro Krštenje mošta u sklopu ovdašnjih Martinjskih svečanosti . On se sprema i na Martinjske špelancije u Podravini početkom studenog.

-Mi sa Krštenjem mošta nastavljamo na Trgu graševine u Kutjevu gdje očekujemo veliki broj posjetitelja-kazao je ovom prigodom vinski biskup Fio.

Domaćin Ceco je za ovu berbu pripremio kruh iz krušne peći, domaći kulen, šunku i sir, zatim kiselu juhu od svinjskih nogica i pečeno prase, te je počastio berače i svoje goste, naravno uz odabrana vina iz njegovog podruma.

/Foto: D.Mirković /

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot