Blagoslov grančica, procesija ulicama grada i pjevanje Muke Gospodnje o blagdanu Cvjetnice u požeškoj Stolnoj crkvi /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Požeški biskup, msgr. dr. Antun Škvorčević, predvodio je uoči ulaska u Veliki tjedan, na nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu, obred blagoslova grančica ispred crkve sv. Lovre odakle su se brojni vjernici u procesijom zaputili prema Katedrali sv. Terezije Avilske gdje je održano svečano euharistijsko slavlje s pjevanjem Muke Gospodnje.

Uz brojne vjernike u procesiji su s maslinovim grančicama bili ministranti, časne sestre, vojnici, učenici katoličkih škola i drugi.

Središnje slavlje Nedjelje muke Gospodnje predvodio je biskup msgr. dr. Antun Škvorčević u zajedništvu s generalnim vikarom msgr. Josipom Krpeljevićem, prepoštom Stolnog kaptola preč. Ivicom Žuljeviće, katedralnim župnikom preč. Mladenom Štivinom, đakonima te svećenicima na službi u središnjim biskupijskim ustanovama.

Današnjom nedjeljom muke Gospodnje – na Cvjetnicu započinje Veliki tjedan u kojem kroz osam dana slavimo najveće tajne kršćanstva, Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Značenje ove nedjelje otkriva nam svećenikov pozdrav „Danas se skupljamo kako bi započeli slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova.“

Na Nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu sjećamo se i Isusovog ulaska u Jeruzalem. Narod ga je dočekao radosno kličući i rasprostirući svoje haljine putem kojim je Isus išao. U spomen na taj svečani ulazak u Jeruzalem današnja liturgija započinje procesijom s blagoslovljenim palminim, maslinovim ili drugim zelenim grančicama. Običaj je, poslije mise nositi te grančice u svoje domove da bi nas podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti.

U dan kad slavimo kraljevski Isusov ulazak u Jeruzalem Crkva daje na čitanje i razmatranje evanđelje Isusove muke. Ogromno je proturječje između razdragane mase s granama palmi na ulasku u Jeruzalem koja kliče pred Isusom u odnosu na tu istu povorku koja izlazi iz grada s drvom križa i ogoljenim šibama tjerajući pred sobom tu istu osobu kojoj jučer klicahu. Prevelika je razlika između radosnog usklika: ”Hosana” i krikova mržnje: ”Raspni ga.”

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »