AUREA FEST POVIJESNIH POSTROJBI 2016.: Deset postrojbi iz RH i BiH koje će dočarati povijest svog kraja

Autor: DK

POŽEGA – Pod pokroviteljstvom Grada Požege, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Hrvatske banke za obnovu i razvitak, 3.rujna 2016. s početkom u 19.00 sati u sklopu Aurea festa, na glavnoj festivalskoj bini, održati će se  „Aurea fest povijesnih postrojbi Požega 2016.“

-To je naš projekt, Povijesne postrojbe Trenkovi panduri koji se održava drugu godinu za redom. Cilj projekta je upoznavanje hrvatske vojne povijesti kroz povijesne postrojbe – rekao je Vladimir Potnar, predsjednik požeških Trenkovih pandura.

Ove će se godine na glavnoj festivalskoj pozornici predstaviti deset povijesnih postrojbi, devet iz RH i jedna iz susjedne BiH, uz požešku Gradsku glazbu Trenkovi panduri koji su začetnici prve vojne glazbe u Europi.

Povijest iz svog kraja u svečanim odorama dočarati će slijedeće povijesne postrojbe:

Varaždinska građanska garda iz Varaždina, Križevačka djevojačka straža iz Kiževaca, Keglevićeva straže Kostela, Turopoljski banderij iz Turopolja, Gospićka garda Vukovi iz Gospića, Gradska straža Bakar, Đurđevački graničari iz Đurđevca, Red vitezova Ružice grada iz Orahovice, Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada (BiH) i kao domaćin Povijesna postrojba Trenkovi panduri.

Program započinje, 3.rujna, u 18,30 okupljanjem povijesnih postrojbi ispred O.Š. Antuna Kanižlića, a njihovo postrojavanje biti će u 18,45. U 19,00  kreće mimohod koju predvodi Gradska glazba od škole do festivalske pozornice. Pozdravnu riječ na pozornici u 19,10 uputit dr.sc. Alexsader Buczynski sa Hrvatskog instituta za povijest. Od 19,15  biti će predstavljanje Hrvatske vojne povijesti, postrojba po postrojba, a u 19,35  predviđen je završetak predstavljanja i zajedničko fotografiranje uz mogućnost pojedinačnog.

/Foto: Ilustracija, pozega.eu/

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: