Zvijer je ipak viđena na Papuku – čuvari nastavljaju nadzor tog područja

Autor: Jelenko Topić

Javna ustanova Park prirode Papuk kroz više od 20 godina upravljanja tim područjem ostvarila je niz zapaženih rezultata posebno u istraživanju flore i faune. U tom razdoblju ostvarili su suradnju sa brojim dokazanih stručnjaka koji su dali svoj značajan doprinos u razvoju očuvanja i zaštite prirode što u radu i djelovanju Parka prirode njegova uprava smatra prioritetom.

-Paralelno sa aktivnostima u zaštiti prirode, radimo i na izgradnji infrastrukture koja pruža i povećava mogućnost razvitka našeg kraja, a u prilog tomu govore i višemilijunska ulaganja u proteklih dvadesetak godina, ali jednako tako i mnogo vrjedniji projekti koje trenutno provodimo, a vrijednost im je iznad 90 milijuna kuna  – ističe nam Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk.

 Sve to, ali i niz drugih aktivnosti i rezultati koje su postigli svrstavaju ih u ozbiljne institucije koje svakodnevno opravdavaju svoje postojanje u svakom smislu. Tvrde da je informacija o pojavi vuka u tom parku, koju su podijelili sa širom javnosti, bila je ciljana između ostalog da senzibilizira tu istu javnost, prikaže suradnju svih institucija i udruga na terenu počevši od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Odjela za lovstvo i zaštitu prirode Veleučilišta u Karlovcu, Zavoda za animalnu proizvodnju i biotehnologiju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pa čak i Instituta za zaštitu prirode u Krakowu, te Hrvatskih šuma i Hrvatskog lovačkog saveza. Dodaju da su svi oni bili najprije upoznati s  nalazom, odnosno snimkom vuka na Papuku, te je nakon toga obavještena javnost.

 -U međuvremenu nismo uspjeli doći do novih ozbiljnijih dokaza o pojavnosti vuka, osim usmenih potvrda lovaca, ali naša čuvarska služba nastavlja i dalje vršiti nadzor područja na kojemu su snimke nastale. Stoga i ovim putem izražavam nadu da će konačno shvaćanje sinergije lovstva i zaštite prirode postati općeprihvaćena teza koja može i mora predstavljati zajedničku budućnost – zaključio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk.

Foto: PP Papuk

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88