„Živim život bez nasilja“ – nasilje trebamo staviti na stup srama

Autor: D.K.

POŽEGA – Danas se u Osnovnoj školi Julija Kempfa održala radionica vezana za projekt ministarstva unutarnjih poslova i ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta „Živim život bez nasilja“ koji je osvojio je prvo mjesto između 28 zemalja članica EU u izboru europske mreže za prevenciju kriminaliteta.

O projektu su na konferenciji za medije govorili, Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije, Dario Dasović načelnik Policijske uprave Požeško-slavonske i Vera Šutalo načelnica Sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Nazočnima se obratio i gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

Sandra Veber je na predavanju o borbi protiv nasilja u OŠ Julija Kempfa istaknula je kako je sedmi razred dob kad se formira identitet i stavovi djeteta iz kojeg su razloga ciljano odabrali tu skupinu školske djece za sudjelovanje u projektu.

-On se odvija u tri komponente. Prva je u razredu kroz interaktivni pristup s policijom gdje učenici uče o psihičkom, fizičkom, seksualnom ili ekonomskom nasilju te kako ga i kome prijaviti. Druga komponenta odvija se u kazalištu kroz umjetničko edukativni program gdje se djeci nastoji dočarati situacije u koje je uključeno nasilje te kako se zaštititi. – Cilj je izgradnja kulture tolerancije i dijaloga, a u projekt su se uključile mnoge slavne osobe poput Olivera Dragojevića, Gibonnija, Zlatana Zuhrića Zuhre, Matije Dedića i drugih – istaknula je Veber.

Učenici OŠ Julija Kempfa, s kojima smo razgovarali, kažu kako su naučili da se o nasilju ne smije šutjeti te da ono ne smije ostati između četiri zida.

Luka Solina, učenik sedmog razreda

 

– Mi smo u ovom projektu izrađivali plakate kojima nastojimo upozoriti na nasilje i širiti toleranciju. Nasilje nikamo ne vodi. Može samo prouzročiti dodatne probleme. Nasilje moramo staviti na stup srama – rekao nam je Luka Solina, učenik sedmog razreda.

Treća komponenta borbe protiv nasilja odnosi se na uključivanje lokalne zajednice gdje u suradnji s policijom organiziraju debate s mladima i uče o nasilju.

Rahela Pranjić, pedagoginja u OŠ Julija Kempfa

Pedagoginja Rahela Pranjić ističe kako je najvažnije da na bilo koji oblik nasilja reagira cijelo školsko osoblje ukoliko ga primijeti u školi, a da im je cilj djecu naučiti kako se nositi s frustracijama i problemima s kojima dolaze na nastavu.

Voditeljica Veber istaknula je i kako je porast kaznenih djela na štetu maloljetnika u porastu za 18 posto dok je načelnik PU požeško-slavonske, Dario Dasović istaknuo kako su prošle godine službenici u županiji educirali 2000 djece te da je policija visoko senzibilizirana na bilo koji oblik nasilja.

Kako je to i naglasila Sandra Veber u projekt su se uključile i poznate slavne osobe. U Požegu je došao glumac Zlatan Zuhrić Zuhra koji je iskazao veliku radost što može sudjelovati u ovakvom hvalevrijednom projektu.

-Drago mi je da sudjelujem na ovom projektu. Do sada smo skupili već određena iskustva koja pokazuju da je najvažniji zadatak ovog projekta ispunjen. Cilj je bio prenijeti bitne poruke protiv nasilja do djece i mladih što je danas vrlo teško i zahtjevno. Raznovrsnost i interakcija koja je prisutna u ovom programu jako im je dobro sjela i pažljivi su i fokusirani na stvari koje su bitne. Predstava drži njihovu pažnju jer ima određenu dozu humora, virtuoznosti Matije Dedića koji ih inspirira da se bave bilo kojim oblikom umjetnosti koja je protivna nasilju u bilo kojem obliku – naglasio je Zlatan Zuhrić Zuhra.

Konferenciji za novinare prethodila je radionica na kojoj su sudjelovali učenici sedmih razreda a koju je vodio Nikša Jelvačić voditelj Službe za razvoj, poicijskog obrazovanja i nakladničko-knjižnjičarske djelatnosti Policijske akademije u Zagrebu. Na radionici je bio prisutan i Mislav Mandir iz Udruge Inicijativa mladića Status M.

Umjetničko-edukativni program održan je u Gradskom kazalištu Požega gdje je održana predstava “Nasilje za nasilje nema opravdanja” u režiji Zijaha Sokolovića.

Više iz kategorije