Zemljište spremno za izgradnju industrijske zone

Autor: D.K.

POŽEGA – Nakon godinu dana nove vlasti Grada Požege dolazi do kraja riješiti sve potrebne predradnje vezane uz nove industrijske zone u Industrijskoj ulici.

Još je prošle godine donesena izmjena GUP-a kojim je stavljena mogućnost da se 36.730 m2 zemljišta može ponuditi gospodarstvenicima za razvoj gospodarstva. Sa privatnim vlasnicima koji čine 1/3 vlasništva zemljišta na toj lokaciji obavljeni su razgovori obavljeni su razgovori i isti su iskazali zainteresiranost da se to zemljište stavi u funkciju gospodarske zone. Preostali dio zemljišta, po 1/3, vlasnici su Vlada RH i Grad Požega. Očekivanja su od Vlade RH da bi se trebala usuglasiti da u svom vlasničkom dijelu omogući objedinjavanje i parceliranje a sve u svrhu razvoja gospodarstva.

Prema prostornom planu vidljivo je da to zemljište nije uređeno na onaj način koji to zahtjeva izgradnja industrijske zone. Preko 90% čestica gotovo da nema nikakve uvjete za gospodarsku funkciju na što se prvenstveno misli na prilaz javnoj površini što je također jedan od prvih preduvjeta da bi buduća industrijska zona zaživjela i mogla se stavit u prodaju.

Grad Požega još iz lipnja prošle godine ima za namjenu industrijske zone izrađen prijedlog plana, parcelizacije kao i podlogu za rješavanje svih drugih potrebitih radnji vezanih za imovinsko-pravne odnose.

Sa Hrvatskim vodama je postignut dogovor kako bi se skinuo status javnog dobra starog toka Orljave što je bilo također potrebno da se određena površina i čestice vratile u vlasništvo RH. Na temelju toga pregovori su Grada Požege sa Vladom RH da se te čestice ustupe Gradu Požegi na raspolaganje kako bi se i taj dio zemljišta mogao ponuditi gospodarstvenicima po povoljnijim uvjetima.

Nakon svih tih radnji za očekivati je raspravu vezanu za novu industrijsku zonu u kojoj će moći sudjelovati predstavnici javnih tijela i sadašnji vlasnici zemljišta nakon čega će se moći uključiti u javnu raspravu i svi drugi zainteresirani građani.

 

Više iz kategorije