Zbog blokiranih računa građani ne mogu redovito podmirivati obveze

Autor: Požega.EU

novčanicePOŽEGA – Podaci koje je obradila hrvatska Financijska agencija (FINA) zbog neizvršenih osnova za plaćanje ne idu u prilog oporavku gospodarstva i nagovještaju za mogući bolji standard života građana. Sa 31.kolovoza 2014. godine u blokadi je bilo 313.830 građana zbog ukupnog dugovanja u iznosu od 28,54 milijarde kuna.

U Požeško-slavonskoj županiji trebala bi biti zabrinjavajuća brojka blokiranih građana jer je blokirano njih 5.460 sa ukupnim iznosom dugovanja od 321 milijun kuna. Ne ohrabruje niti brojka koja govori o stanju blokiranih na području Požege, kao grada koji je županijsko središte. Evidentan je podatak da je 1.903 građanina blokirano zbog ukupnog dugovanja u iznosu od gotovo 77 milijuna kuna.

Požega kao grad županijskog središta na 15. je mjestu sa 7,25% blokiranih u odnosu na broj stanovnika dok sa blokadama prenjače gradovi, u odnosu na broj stanovnika, Čakovec (11,11%), Sisak (10,70%), Bjelovar (8,70%), Slavonski Brod (8,23%).

Požeško-slavonska županija također se ne može pohvaliti sa redoslijedom i brojem blokiranih građana. Na 10. je mjestu sa 7% blokiranih građana u odnosu na broj stanovnika. Tračak nade, da baš Požeško-slavonska županija i nije u toliko teškoj situaciji, ulijeva brojka blokiranih građana u županijama koje su prema određenim pokazateljima gospodarski jače i koje nemaju tragova i ožiljaka ratnih zbivanja. Tako je u odnosu na broj stanovnika u Koprivničko-križevačkoj županiji blokirano 9,66% građana iza koje su Sisačko-moslavačka sa 8,77%, Virovitičko-podravska 8,62% te Bjelovarsko-bilogorska sa 8,45% i td.

Prema obrađenim podacima proizlazi da najviše dužnika i jednako najveći iznos duga potječe iz Grada Zagreba. iza kojeg je Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka i Osječko-baranjska županija.

Svi ovi pokazatelji trebaju probuditi svijest svih odgovornih da se nešto treba u što je kraćem mogućem roku povesti kako bi se gospodarska situacija poboljšala što u konačnici utječe i na financijsku solventnost građana.

 (Foto: Ilustracija, savjetnica.com)

 

Više iz kategorije