ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJKTA LIPA – Lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju

Autor: PROMO

Nakon gotovo 30 mjeseci provedbe, projekt LIPA – Lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju službeno završava.  Tim povodom je dana 11.11.2020. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Požega održana završna konferencija.

Gđa. Jasminka Antunović, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Požega, je tijekom konferencije zahvalila svim partnerima na suradnji u provedbi projekta. Partneri u projektu su bili: Grad Požega,        Poduzetnički centar Pleternica d.o.o., Lokalna razvojna agencija – Poduzetnički centar Pakrac d.o.o., Pučko otvoreno učilište Obris, Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije te Veleučilište u Požegi.

U projekt je bilo uključeno 198 nezaposlenih osoba – istaknula je gđa. Martina Keller, rukovoditeljica Odjela za provođenje projekata HZZ PU Požega, ujedno i voditeljica projekta. Neki su sudjelovali na radionicama o financijskoj pismenosti, neki u kampanji provedbe poduzetništva „Pokaži potencijal“, a neki su se obrazovali za pčelare, računalne operatere i vozače motornih vozila C kategorije.TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Midas - Nativno Internet oglašavanje

Projektne aktivnosti su bile mnogobrojne, no krenimo redom. Svjesni kako u današnje vrijeme pismenost više nije samo znati čitati i pisati, putem projekta je nezaposlenim osobama pružena edukacija iz financijske pismenosti. Partner u projektu, Pučko otvoreno učilište Obris, održao je dvije dvodnevne radionice u Pakracu i dvije u Požegi. Itekako su se pokazale potrebnima jer su sudionici nakon završetka radionica bili zadovoljni saznanjima, a predavači su dobili čiste petice u evaluacijskim upitnicima. Učili su kako štedjeti, kako otvoriti račun u banci, što je sve potrebno za kredit, što su kamatne stope, postoji li razlika između nominalne kamatne stope i efektivne kamatne stope i sl.

Redovito su naši partneri Poduzetnički centar Pleternica d.o.o. i Lokalna razvojna agencija Poduzetnički centar Pakrac u kampanji promocije poduzetništva razvijali poslovne ideje s nezaposlenim osobama, pisali poslovne planove. Učili su nezaposlene osobe kako osnovati svoju tvrtku, koja je razlika između trgovačkog društva i obrta i što je to obrtnik paušalac, a što „običan“ obrtnik. Neki sudionici projekta su odlučili  pokrenuti vlastiti  poslovni pothvat na što smo iznimno ponosni.  Dodatno, održana su motivacijska predavanja u gotovo svim gradovima u Županiji: Požegi, Lipiku, Pakracu i Pleternici, kojima se kroz primjere dobre prakse i  prezentacijom svijeta poduzetništva pokušalo aktivirati nezaposlene osobe na samozapošljavanje.

Provedena je kampanja „Kad odrastem želim biti poduzetnik“ u Osnovnim školama u Požegi. Grad Požega, partner u projektu, bio je nositelj ove kampanje. Učenici petog razreda osnovne škole su nam crtali i pisali na temu što žele biti kad odrastu. Bilo je tu šarolikih ideja od klasičnih do futurističkih i nama trenutno potpuno apstraktnih poduzetničkih priča.

U suradnji s partnerom u projektu, Veleučilištem u Požegi, osposobljeno je 11 nezaposlenih osoba za poslove pčelara/ke. Osposobljavanje je trajalo gotovo 6 mjeseci, i ponosni smo što se danas većina njih bavi pčelarstvom. Svečanu dodjelu Uvjerenja o osposobljavanju smo održali na manifestaciji „Županijsko ocjenjivanje meda“ krajem 2019. godine.

Pet nezaposlenih osoba je prekvalificirano za zanimanje vozač motornih vozila i osposobljeno za upravljanje vozilima C kategorije.

Fotografija od 15.listopada 2019.

Osposobljena je 21 mlada nezaposlena osoba za zanimanje računalni operater. Posjetili su IT tvrtke u Osijeku kako bi bili motivirani za daljnje napredovanje u informatičkim znanjima.

Fotografija ‘siječanj 2020.

Na kraju projekta uspostavili smo suradnju s drugim Lokalnim partnerstvima za zapošljavanje i proveli evaluaciju Strategije razvoja ljudskih potencijala 2016. – 2020. Partner u projektu, Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije bio je ključni dionik provedbe evaluacije.

Projekt LIPA – lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju je sufinancirala Europska unija u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, faza III.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Požega.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88