Završen projekt “Dom zdravlja-centar zdravlja”: “Zahvaljujem u ime svih onih koji će koristiti novouređene prostore ordinacija i novu suvremenu medicinsku opremu” /FOTO/

Autor: D.K.

O milijunskim ulaganjima u građevinske radove, rekonstrukcije i adaptacije zgrada Doma zdravlja Požeško-slavonske županije u Velikoj, Požegi, Pakracu i Lipiku te nabavu nove opreme i uređaja više je rečeno na završnoj konferenciji projekta „Dom zdravlja-centar zdravlja“ u okviru kojeg su te investicije i odrađene.

Na završnoj konferenciji bili su svi oni koji su u tom projektu kroz više godina sudjelovali kojeg je provodila Požeško-slavonska županija s ustanovom kojoj je osnivač Domom zdravlja. Ukupna vrijednost projekta bila je nešto više od 5,84 milijuna kuna kojeg je sufinancirao Europsk fond za regionalni razvoj u iznosu od gotovo pet milijuna kuna, a preostali iznos sufinancirala je Požeško-slavonska županija, nešto manje od 877 tisuća kuna.

Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije-PANORA prijavila je projekt na Javni poziv na dostavu projektnih prijedloga: Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

-Što je briga prema bolesnima, nemoćnima i potrebitima veća – društvena zajednica je naprednija i progresivnija – naglasio je u svom obraćanju Marijan Višaticki, ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja nastavljajući kako je u sklopu projekta „Dom zdravlja-centar zdravlja“ realizirana nabavka 282 različite medicinske opreme i infrastrukturno uređeno šest objekata.

-Bilo je teškoća u provedbi ali uz razumijevanje svih dionika uspjeli smo doći do rezultata koji nas sada sve čini ponosnima. Rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je zahtjevan, težak, odgovoran i kompliciran u svakom aspektu rada medicinske struke. Ali, prvo mjesto kada je u pitanju zdravlje temeljne jedinice društva – obitelji na koji ćemo se svi obratiti jest naš obiteljski liječnik ili doktor dentalne medicine – dodao je ravnatelj Višaticki zahvaljujući svim liječnicima koji su odlučili biti dio projekta.

-Iskreno vam se zahvaljujem i pozivam da i ubuduće budete dio novih projekata koje će Dom zdravlja pokrenuti i realizirati. Zahvaljujem Vam u ime svih onih koji će koristiti novouređene prostore ordinacija i novu suvremenu medicinsku opremu koju smo ovim projektom osigurali – nastavio je Marijan Višaticki naglašavajući kako je Dom zdravlja Požeško slavonske županije realizacijom projekta “Dom zdravlja – centar zdravlja” istinski zauzeo mjesto koje mu je novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i namijenjeno, a to je da bude „temeljni nositelj primarne zdravstvene zaštite na području nadležnosti.

-Kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita mora biti cilj za svaku našu jedinicu lokalne samouprave, a na zadovoljstvo svih stanovnika naše županije. I što dodati, s veseljem mogu na ovome mjestu reći da smo ovaj projekt u zajedništvu s Požeško-slavonskom županijom realizirali ali tu ne završavamo s projektima. Projekt izgradnje zdravstvene stanice u Čaglinu, projekt rekonstrukcije i energetske obnove zdravstvene stanice u Velikoj, energetska obnova i rekonstrukcija krovišta i zgrade u Požegi, M. Gupca 10, energetska obnova i rekonstrukcija krovišta i zgrade Doma zdravlja u općini Jakšić, projekt specijalizacija doktora medicine u cijelosti financiran sredstvima EU, projekti međuregionalne suradnje s Domovima zdravlja iz susjedne Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Radimo puno i uporno. Siguran sam da ćemo se vrlo brzo naći na novim konferencijama za projekte koje Dom zdravlja pokreće i realizira – naglasio je Marijan Višaticki, ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja upućujući zahvalu požeško slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, na osobnom angažmanu vezano za provedbu projekta i znatnim financijskim sredstvima kojima je Županija sufinancirala projekt, zamjeniku župana Vedranu Neferoviću na potpori u projektu u svakom mogućem smislu, prof. dr. Željku Glaviću, ravnatelju Opće županijske bolnice Požega, na zlata vrijednim stručnim savjetima i smjernicama vezano za nabavku medicinske opreme, gradonačelniku grada Požege Darku Puljašiću, njegovom prethodniku na mjestu ravnatelja Doma zdravlja za čijeg mandata je pokrenut, Regionalnom koordinatoru razvoja -Panori, na čelu s gđom Senkom Horvat, gradonačelniku grada Lipika i grada Kutjeva, gradonačelnici grada Pakraca, te načelnicima općina na bezrezervnoj potpori i podršci prilikom provedbe projekta.

Ravnatelj Višaticki je uputio i zahvalu voditeljici projekta Ljubici Novak na svakoj lijepoj i optimističnoj riječi i djelu koje je ugradila u ovaj projekt, članovima projektnog tima koji su vodili i usmjeravali projekt protekle tri godine i na redovitim tjednim sastancima uz posebnu zahvalnost Marku Martinčiću i Alenki Matijević kao djelatnicima Doma zdravlja koji nisu žalili bezbroj radnih sati u popodnevnim i noćnim satima prilikom usklađivanja tehničke i ine druge dokumentacije za ovaj projekt.

Nije izostala niti zahvala medijima koji su tijek cijelog projekta pratili kroz sve faze i kako je rekao ravnatelj Višaticki bili „oko javnosti“ za sve što je odrađeno.

-Hvala svim liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti što su imali razumijevanja za sve što projekt nosi ali i na tome što ćete korištenjem ove nove opreme biti na korist svakom žitelju ove naše županije. Hvala svima koji ste na bilo koji način pomogli da ovaj naš vrijedni projekt realiziramo na korist svih onih koji su u potrebi za zdravstvenom zaštitom – zaključio je Višaticki.

Svoje zadovoljstvo odrađenim projektom izrazila je i ravnateljice Panore Senka Horvat koja je naglasila kako su sudjelovali u osmišljavanju cijelog projekta u fazi realizacije i provedbe.

-Ovako veliki opsežan projekt nije lako provesti, puno je bilo objekata, puno osoba koje sudjeluju, no zajedno smo uspješno došli do kraja. Svi smo mi korisnici usluga doma zdravlja i zadovoljstvo je kad znamo da dolazimo u ljepše prostore te da liječnici imaju bolje uvjete za još kvalitetniju uslugu – rekla je ravnateljica Senka Horvat.

Zadovoljstvo završenim projektom u ime župana Alojza Tomaševića izrazio je njegov zamjenik Vedran Neferović, dok je s detaljima projekta “Dom zdravlja-centar zdravlja” nazočne je upoznala voditeljica projekta Ljubica Novak.

-Cilj projekta bio je unaprjeđenje kvalitete primarne zdravstvene zaštite na području PSŽ kroz ulaganja u infrastrukturu i opremu 9 pružatelja primarne zdravstvene zaštite (ordinacije liječnika Doma zdravlja Požeško-slavonske županije i 8 koncesionara). Razdoblje provedbe projekta bilo je 30 mjeseci (od 01. studenoga 2016. do 01. svibnja 2019.) te su sve projektne aktivnosti uspješno završene u skladu s ugovorenim rokovima. Izvedenim građevinskim radovima i novom medicinsko-tehničkom opremom zdravstvenim radnicima osigurani su primjereni uvjeti rada, a pacijentima pružena kvalitetnija primarna zdravstvena zaštita koja uključuje više dijagnostičko-terapijskih postupaka na primarnoj razini u sklopu ordinacija za opću,obiteljsku medicinu, pedijatriju, dentalnu medicinu i ginekologiju – naglasila je Ljubica Novak.

Uz sve odrađene radove nabavljena je neophodno potrebita oprema, 10 računala i 12 pisača za ordinacije primarne zdravstvene zaštite. Također je nabavljena medicinsko-tehnička oprema i medicinski namještaj za potrebe ordinacija, a sve u svrhu podizanja kvalitete pružanja zdravstvene zaštite pacijentima, ormari za instrumente i lijekove, stolovi i ležajevi za pregled bolesnika, stolovi za pregled dojenčadi , vage za bebe s dužinomjerom, visinomjeri i dr.

Zahvala je upućena i bivšoj pročelnici Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije dr.sc. Vesni Vlašić koja je sudjelovala prve dvije godine u njegovom provođenju.

Foto: D. Krstanović [FGAL id=255463]

Više iz kategorije