Zatvaraju se područne škole u Tekiću i Cerovcu, od danas djeca na nastavu putuju u Jakšić

Autor: D.K.

JAKŠIĆ – Današnji će ponedjeljak zasigurno ostati upisan u povijest školstva na području Požeško-slavonske županije. Naime, zatvaraju se škole u Cerovcu i Tekiću, a 25 učenika od danas putuju školskim autobusima u matičnu školu u Jakšiću. Deset učenika 1. i 2. razreda pohađa nastavu u Tekiću, a 15 ih svakodnevno ide u 1.i 2. te 3. i 4. razred osnovne škole u Cerovcu.

Poznato je da je djece iz godine u godinu sve manje pa tako i razrednih odjeljenja u školama. Nekad su u skoro svim selima bile područne škole, a školski hodnici vrvjeli od dječje graje, a danas se ravnatelji svake godine bore za opstanak područnih škola jer one su srce i budućnost svakog sela. Upravo je na jakšićkom području prijetilo zatvaranje područne škole u Treštanovcima. Srećom, zahvaljujući Vladi RH škola je obnovljena, a roditelji su prepoznali dobru volju nadležnih te svoju djecu upisali u školu u svome selu. Danas ta škola ima šest đaka.

Ako ste pomislili da Tekić i Cerovac dijele sudbinu brojnih hrvatskih gradova i sela, možete odahnuti. Naime, razlog zatvaranja ovaj put nije bijela kuga nego obnova ovih dviju škola pa je zatvaranje samo privremeno. Doista za svaku pohvalu.

Boško Obradović, ravnatelj osnovne škole “Mladost” Jakšić

– Na obje će škole biti postavljena izolacija, mijenjaju se podovi i stolarija, električne instalacije te sustav grijanja. Radovi bi trebali biti završeni u ožujku iduće godine, a do tada će učenici dolaziti na nastavu u Jakšić. Dogovorili smo s prijevoznikom školski prijevoz i za tu djecu, roditelji su zadovoljni jer će i njihova djeca uskoro raditi u puno boljim uvjetima tako da jedva čekamo da radovi krenu – rekao nam je Boško Obradović, ravnatelj OŠ Mladost Jakšić. Ističe da je krov na ovim područnim školama zamijenjen prije desetak godina, lani je u potpunosti adaptirana škola u Treštanovcima koja ima šest učenika, sada su na redu škole u Tekiću i Cerovcu, a očekuje se uskoro obnova i škola u Traparima i Rajsavcu.

– Vrijednost radova u Tekiću je oko 500 tisuća kuna, a u Cerovcu oko 300 tisuća kuna. 60 posto novca osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo graditeljstva 30 posto i preostalih 10 posto Požeško-slavonska županija – pojašnjava Obradović dodajući da ono što bi nakon toga trebalo uslijediti je izmjena dotrajalog inventara, a s ovim se problemom suočavaju i u drugim školama. No, i tu očekuju pomake jer postoje najave da će Požeško-slavonska županija postepeno financirati nabavku novog inventara u školama.

– Sretni smo i zadovoljni s ovim što se trenutačno radi i vjerujemo da će i inventar doći na red kada bude sredstava – zaključuje Obradović.

Najsretnija, u ovoj priči, su zasigurno djeca jer sada će dobiti primjerene uvjete za rad kakve zaslužuje svako dijete, posebice u vremenima kada se cijela Hrvatska suočava s iseljavanjem mladih.

/Foto: arhiva, pozega.eu/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot