Zasukali rukave vetovački vinari i napravili gotovo 200 kilograma domaće kobasice i još toliko drugih delicija za tradicionalno “Vincelovo” u njihovom kraju /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Poznati su po tome da znaju proizvesti itekako vrhunsku kapljicu vina, a šestu godinu dokazuju i da su vrsni proizvođači slavonskih delicija koje kuša gotovo dvije tisuće posjetitelja koji dođu na tradicionalnu manifestaciju “Vincelova” u Vetovu.

I za ovu se godinu članovi Udruge vinara „Veteri castra“ intenzivno pripremaju za Vincelovo koje iz godine u godine postaje sve prepoznatljivije. Samo jedna od tih priprema je i vlastito kolinje na kojem se na tradicionalan način pripreme delicije koje će biti u ponudi posjetiteljima, od domaće prosušene kobasice koja se peče na vatri i žaru, do prosušene slanine, suhih rebara i koljenica –  bunceka koji će biti dodatak grahu kojeg će također u više nego dovoljnim količinama biti za svakog koji bude raspoložen za tu poslasticu.

-Priredili smo gotovo 200 kilograma kobasica koje ćemo staviti na nekoliko dimova i prirediti za naše posjetitelje. Ovdje je kao što vidite pripremljena slanina, rebra i koljenice, koje će se stavljati u grah koji ćemo kuhati. Pripremamo se za naše Vincelovo koje želimo da bude iz godine u godinu sve bolje – rekao je Branko Jakobović, predsjednik vetovačke Udruge vinara i vinogradara „Veteri castra“.

Organizacija je na zavidnoj razini. Svatko zna svoj posao. Nakon što su obradili svinjske polovice jedni su pripremali meso za mljevenje i pravljenje kobasica, a drugi obrađivali slanine, rebra i bunceke.  

Prema posebnoj recepturi napravljeno je i nekoliko kulenova koji će se dimiti i sušiti, ali kušati tek naredne godine. Kušanje će biti upriličeno kada budu pripreme za Vincelovo 2020. godine.  

Kapljice vina nije ne nedostajalo koja je lakše niz grlo klizila uz harmonikaša i dobrog pjevača prof. Slavka Davidovića koji je svake godine na raspolaganju za tu vrstu posla.

Budući da su se svi poslovi obavljali u sklopu ugostiteljskog objekta „Kod Prke“ gazda Stipo se pobrinuo kako bi gladni mesari imali dovoljno hrane za okrjepu.

Kao i prethodnih godina svojim dolaskom ih je počastio i predsjednik Gradskog vijeća Kutjeva Ivica Ribičić. Ne samo dolaskom već i mliječnim delicijama koje proizvodi njegova supruga Marija, domaćim sirom pripremljenim na više načina s različitim dodatcima.

Održavanje Vincelova u Vetovu je uvijek na istom mjestu na Trgu sv. Vinka, prve subote iza samog blagdana. Dakle ove godine 26.siječnja 2019. od 16 sati.

Uz bogatu gastro ponudu nastupit će i više KUD-ova i tamburaških sastava, „Posegana“, „Bisernica“ i „De Gotho“.   

Foto: D. Krstanović [FAG id=250830]

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot