Zadovoljavajući sigurnosni pokazatelji u prvom dijelu godine

Autor: DK

POŽEGA – Na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Požeško-slavonskoj glasnogovornica Ivana Radić predstavila je sigurnosni pokazatelji za I. polugodište uz usporedbe sa istim razdobljem prošle godine.

Kriminalitet

Što se tiče kriminaliteta u I. polugodištu 2014. godine zabilježeno je sveukupno 628 kaznenih djela od kojih se 301 kazneno djelo odnosi na postupanje po službenoj dužnosti dok je bilo 279 djela po privatnoj tužbi a za 48 djela je izostao prijedlog za kazneni progon. Kaznena djela pokrenuta po po službenoj dužnosti je ove godine za šest djela manje nego u istom razdoblju prošle godine. Na području Policijske postaje Požega je zabilježeno ove godine 18 djela više nego lani dok je na području Policijske postaje Pleternica 23 djela manje nego lani, a na području koje pokriva Policijska postaja Pakrac jedno djelo manje nego lani.

Iz tekuće je godine razriješeno je 178 djela a uspjeh djelatnika policije je da su riješili i 11 djela iz ranijih godina.

Najveći dio kaznenih djela odnosi se na liniju općeg kriminaliteta gdje su zabilježena 232 djela od čega 46 na štetu mladeži i obitelji. U toj liniji rada najbrojnija su djela iz područja imovinskog kriminaliteta a evidentirano je i 13 djela iz gospodarskog kriminaliteta, 18 djela iz područja organiziranog kriminaliteta, 31 djelo kriminaliteta droga te sedam djela kriminaliteta prometa.

Uz 31 kazneno djelo vezano za droge zabilježeno i 16 prekršaja. Ukupno je bilo 24 zaplijene od čega se najveći dio odnosi na cannabis marihuanu.

U prvih šest mjeseci je zbog osnova sumnje da su počinile kaznena djela ove su godine prijavljene 143 osobe – 10 maloljetnika, 12 mlađih punoljetnika, 120 osoba starijih od 21 godine i jedna pravna osoba. Prijavljeno je i 10 osoba za razriješena djela iz ranijih godina, što je sveukupno 153 počinitelja.

Javni red i mir

U I. polugodištu ove godine zabilježeno je 148 prekršaja narušavanja javnog reda i mira za čije je počinjenje prijavljeno 207 osoba, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 200 prekršaja i 294 njihova počinitelja. Ove je godine zabilježeno 52 prekršaja manje ali i 87 počinitelja manje.

Na području svih Policijskih postaja je manje dijela iz javnog reda i mira gledajući na isto razdoblje prošle godine. Tako je na području Policijske postaje Požega 29 djela manje, Pleternice 21 a na pakračkom području 2 djela manje nego lani.

Prometna problematika 

U nadležnosti Požeško-slavonske policije zabilježene su 243 prometne nesreće u kojima je nastradala 101 osoba  od kojih su dvije osobe  poginule, 13 je teško ozlijeđeno, a 86 lakše. U istom razdoblju 2013. godine zabilježeno je 260 nesreća, a  nastradala je 151 osoba, dvije su osobe poginule, 25 je bilo teško, a 124 osobe lakše ozlijeđeno.

Pedeset je osoba manje ozlijeđeno za isto promatrano razdoblje, odnosno broj nastradalih smanjen je za preko 33%, a najveće je smanjenje teško ozlijeđenih osoba gotovo 50%.

U prometnim je nesrećama kao vozači sudjelovalo 356 osoba, od kojih je njih 57, ili 16% bilo pod utjecajem alkohola.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: