Za vikend preventivno-represivna akcija na vozače pod utjecajem alkohola

Policajac-zaustavlja-250x300POŽEGA – Prema informaciji koju smo dobili iz Policijske uprave požeško-slavonske tijekom noći sa subote na nedjelju, 11./12. srpnja 2015. godine policijski službenici će provoditi preventivno-represivnu akciju usmjerenu, prvenstveno, na vozače koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, ali i na ostale teže prekršaje koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Ivana Radić naglašava kako će se nadzor vozača pod utjecajem alkohola provoditi na mjestima i cestovnim pravcima gdje je praćenjem prometne problematike zabilježen veći broj prekršaja zbog kojih se učestalo događaju prometne nesreće, te na važnijim prometnim pravcima.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima opojnih droga.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u organizmu ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima opojnih droga.

Počiniteljima ovih prekršaja, osim novčane kazne, izreći će se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, visina koje je zavisna od stupnja koncentracije alkohola, a jednako tako, nakon pravomoćnosti, dodijelit će im se i određeni broj negativnih prekršajnih bodova.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila i instruktor vožnje koji se odbije podvrgnuti ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina.

0 Comment

Send a Comment