Za sada program koristi samo 45-ero ljudi!

Autor: V.M.

VELIKA – “Drago mi je kad dođu, kulturni su i dobri, a šef mi je kao brat. Kad mi ništa ne bi pomogli, nego samo da dođu popričati, meni dosta – kazala nam je ovo Ruža Blažević iz Trenkova, jedna od korisnica programa “Pomoć u kući” koji provodi Općina Velika.

Ruža Blažević iz Trenkova

Ruži je gotovo 80 godina, živi sama u trošnoj kućici a geronto domaćica posjećuje ju jednom tjedno kako bi joj pomogla oko kućnih poslova, osobne higijene i slično. Pomoćni radnik povremeno pokosi travu, nacijepa drva…- Imam samo nećakinju ali ne živi blizu. Navrati kad stigne…a meni je društvo od svega najpotrebnije – dodala je baka Ruža koja je, inače, uz kratak prekid od nekoliko mjeseci, u program “Pomoć u kući” uključena već šest godina.

Vlado Salaj iz Vetova sa geronto domaćicama

Vlado Salaj iz Vetova nešto je mlađi od baka Ruže ali također živi sam. Socijalna pomoć od 800 kuna nedostatna je i za osnovne životne potrebe pa se Vlado obraduje svakome tko mu pomogne na bilo koji način.

– Pospreme mi i skuhaju nešto za jesti. Kad bi bar svaki dan mogle doći – kazao je Vlado kratko pokazujući na dvije geronto domaćice koje smo zatekli kako pospremaju Vladinu kuću.

– Svi su zadovoljni kad dođemo a dolazimo ovisno o tome kakva je kome i u kom broju usluga kroz program odobrena. Ovdje smo recimo dva puta tjedno – kazala je Zdenka Galojlić.

– Mi se zapravo prilagođavama okolnostima u kojima određeni korisnik živi i o tome ovisi koliko ćemo se negdje zadržati. Ovdje recimo, nemoguće je strogo zadržati se jedan sat jer moramo veš prati ručno..Uglavnom, svi nam se obraduju jer mnogi žive sami i razgovor im je potreban – rekla je Ljubica Vinčić.

Općina Velika nekada je program “Pomoć u kući” provodila samo na svom području a nakon što ga je mjerodavno ministarstvo ukinulo i ponovo pokrenulo, ali po drugim kriterijima, u njega su uključeni i korisnici s područja Kutjeva, Čaglina i Kaptola.

Stanko Raguž, voditelj Programa sa korisnicom programa “Pomoć u kući”

– Prije smo samo u veličkoj općini imali 210 korisnika a sada ih sve zajedno imamo svega 45. No, taj se broj postepeno širi i nadam se da će ih biti što više jer su potrebe velike. Mi, evo, na čaglinskom području imamo za sada svega 11 korisnika a zna se da tamo ima mnogo starih i ljudi koji žive sami. I na drugim područjima je sve više sela u kojima živi po nekoliko ljudi, mnogi su bolesni…praktički, čovjek je prepušten sam sebi, samo čeka da umre. Njima je jako drago kad dođemo jer mu to dokazuje da je nekome stalo do njega – kazao je voditelj programa Stanko Raguž.

Inače, program “Pomoć u kući” osim njega zapošljava i šest geronto domaćica i jednog pomoćnog radnika.

Više iz kategorije