Za rekonstrukciju i uređenje župne crkve u Kuzmici grad Pleternica iz proračuna izdvojio 200 tisuća kuna /FOTO/

Autor: DK

Na inicijativu dvojice prethodnih župnika, u dogovoru sa župljanima krenulo se u obnovu župne crkve kako bi svi radovi bili dovršeni o 50-oj obljetnici uspostave župe koja se obilježava tekuće 2018. godine. Prvi radovi koji se izvode su vanjski nakon kojih će se obaviti i oni unutarnji.

-Jesenas smo krenuli u prikupljanje potrebne dokumentacije za obnovu crkve koju je napravio gosp. Vučić iz Zagreba, a potom smo istovremeno počeli prikupljati novčani prilog što od župljana, različitih donatora, koji su nam u konačnici pomogli i uspjeli da nakon što smo dobili projektnu dokumentaciju i odobrenje iz Konzervatorskom ureda te Biskupijskog ordinarijata iz Požege da možemo ovo proljeće krenuti s radovima. Ovim putem zahvaljujem se gradu Pleternici, gradu Požegi, gradu Zagrebu i Požeško-slavonskoj županiji na pomoći kako bi mogli realizirati naš cilj – rekao je kuzmički župnik Ivica Bošnjak.

Financijska planirana sredstva za obnovu crkve su 520 tisuća kuna. U prvoj fazi obnove vanjskog dijela crkve izdvojit će se 300 tisuća kuna, a u drugoj 200 tisuća kuna, dok je u planu prikupiti još financijskih sredstava kako bi se do Kuzminja, koje se slavi krajem rujna, obnovila cijela crkva.

Najveću pomoć crkva je dobila od grada Pleternice i gradonačelnice Antonije Jozić, na čemu je posebno zahvalio kuzmički župnik vlč. Ivica Bošnjak.

Gradonačelnica Jozić je istakla kako se slavi visoka obljetnica župe Sv. Kuzme i Damjana te da je i to bio poticaj da crkva i cijela župa zasjaju u punom sjaju.

-Mi smo u okviru proračuna grada Pleternice osigurali 200 tisuća kuna za rekonstrukciju. Inače grad Pleternice kroz kapitalne pomoći župama izdvaja značajna sredstva ove godine, svakako i značajna sredstva odvojit će se za drugu fazu izgradnje svetišta Gospe od suza u Pleternici. Što tiče same Kuzmice odnosno župe Kuzmica ovdje je obnovljena i područna škola prije godinu i pol dana, dobili smo sredstva i za obnovu Sportsko rekreacijskog centra Kuzmica, a radi se i projektna dokumentacija za obnovu Kurije Kušević koja je isto tako kulturno dobro upisana u registar materijalnih dobara RH. Ove godine najznačajnija investicija koja se tiče samih građana koju svi željno iščekujemo je izgradnja kanalizacije odnosno sustava odvodnje na potezu od Kuzmice prema Pleternici – rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: