Za dovršetak izgradnje Dječjeg vrtića ove godine od države nismo dobili ni “lipu”

Autor: DK

JAKŠIĆ – Na konferenciji za novinare u općini Jakšić načelnik općine Ivica Kovačević sa svojim zamjenikom Milom Barišićem i predsjednikom Općinskog vijeća Boškom Obradovićem predstavili su projekte koji se provode i one koji su u planu i pripremi.

Svakako je za izdvojiti dva veoma vrijedan projekta, izgradnju kanalizacijske mreže u Treštanovcima te odvojka ulice Stjepana Radića u Jakšiću koji se financiraju iz IPARD Program, Mjera 301.

-Treštanovci imaju 252 stanovnika u 112 domaćinstava duljina kanalizacijske mreže je 3250 metara koja se spaja na kanalizacijski sustav naselja Eminovci i njihov biopročistač. Ukupna investicija vrijednosti je gotovo 2.9 milijuna kuna, bez PDV-a. Po postupku javne nabave izabran je najpovoljniji ponuditelj, Brodska Posavina d.d. iz Slavonskog Broda.  Radovi su u tijeku a dovršetak radova i ishođenje uporabne dozvole za očekivati je do kraja 2014. godine – istaknuo je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Svi imaju mogućnost spajanja na kanalizacijsku mrežu tako da se kućni priključci rade odmah po izgradnji mreže. Mogućnost priključka imaju stanovnici i sjedne i s druge strane jer se rade potrebna bušenja i ostavljaju potrebite cijevi.

 Drugi projekt koji je također veoma značajan za općinu Jakšić je izgradnja odvojka ulice Stjepana Radića, ulica koja vodi prema budućem Dječjem vrtiću.

-Izgradnja odvojka ulice Stjepana Radića u Jakšiću je u dužini od 150 metara uz koje se odmah vrši i izgradnja voda oborinske kanalizacije u dužini od gotovo 255  metara. Na toj dužini predviđena je širina kolnika od 6 metara koju čine dva prometna traka od 3 metra. S desne strane kolnika izgradnja je nogostupa širine 1.6 metara. S lijeve strane ceste biti će okomita parkirališna mjesta ukupne dužine 5 metara i širine 2.5 metra i kao takvih će biti 26  i dva mjesta za parkiranje za osobe s invaliditetom  i smanjenom pokretljivosti. Planirano je i mjesto za okretište na kraju dionice – rekao je Kovačević.

Radovi na izgradnji odojka bi trebali započeti tijekom kolovoza sa rokom završetka unutar 90 dana a vrijednost radova je 472 tisuće kuna.

Najvrjedniji projekt u općini Jakšić je onaj koji je započeo još u 2011. godini a to je izgradnja Dječjeg vrtića čija investicija iznosi 5,7 milijuna kuna. Do sada je izvedeno radova za 3,2 milijuna kuna a daljnje izvođenje radova zbog pomanjkanja sredstava dolazi u pitanje.

-Trenutno se treba raditi nadbeton, završeno je postavljanje svih instalacija, nakon čega se planira postavljanje keramike i uređenje sanitarnog dijela. Moram napomenuti da nemamo podršku Vlade RH. Do sada je 1,6 milijuna kuna od 2011. godine osigurala općina i isto toliko Ministarstvo regionalnog razvoja koje se “zdušno” poziva na to da će se kao takovi projekti privesti kraju ali od toga još ništa – rekao je načelnik Kovačević i naglasio da za vrtić nisu dobili “lipe”. Pisao sam i tražio, imao razgovore ali od lane nitko me neće da primi kako bi na tu temu mogli razgovarati.

Općina Jakšić je uz prijavi izgradnje vrtića Ministarstvu regionalnog razvoja prijavilo i jedan projekt Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, za opremanje vrtića, za što također prema svemu sudeći nema razumijevanja i teško je za očekivati bilo kakvu pomoć.

Elementarne nepogode i poplave nisu zaobišle općinu Jakšić u kojima su nastale velike štete, i to u 34 objekta kao i na poljoprivrednim površinama. Ukupna šteta je procijenjena na u iznosu od gotovo 5 milijuna kuna, od čega se šteta odnosi na građevinske objekte na kojima je 1.7 milijuna kuna, na poljoprivrednim kulturama 3 milijuna kuna, na cestovnoj infrastrukturi 470 tisuća kuna te na opremi i uređajima od preko 260 tisuća  kuna.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: