Za dovršetak izgradnje Dječjeg vrtića ove godine od države nismo dobili ni “lipu”

Autor: D.K.

JAKŠIĆ – Na konferenciji za novinare u općini Jakšić načelnik općine Ivica Kovačević sa svojim zamjenikom Milom Barišićem i predsjednikom Općinskog vijeća Boškom Obradovićem predstavili su projekte koji se provode i one koji su u planu i pripremi.

Svakako je za izdvojiti dva veoma vrijedan projekta, izgradnju kanalizacijske mreže u Treštanovcima te odvojka ulice Stjepana Radića u Jakšiću koji se financiraju iz IPARD Program, Mjera 301.

-Treštanovci imaju 252 stanovnika u 112 domaćinstava duljina kanalizacijske mreže je 3250 metara koja se spaja na kanalizacijski sustav naselja Eminovci i njihov biopročistač. Ukupna investicija vrijednosti je gotovo 2.9 milijuna kuna, bez PDV-a. Po postupku javne nabave izabran je najpovoljniji ponuditelj, Brodska Posavina d.d. iz Slavonskog Broda.  Radovi su u tijeku a dovršetak radova i ishođenje uporabne dozvole za očekivati je do kraja 2014. godine – istaknuo je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Svi imaju mogućnost spajanja na kanalizacijsku mrežu tako da se kućni priključci rade odmah po izgradnji mreže. Mogućnost priključka imaju stanovnici i sjedne i s druge strane jer se rade potrebna bušenja i ostavljaju potrebite cijevi.

 Drugi projekt koji je također veoma značajan za općinu Jakšić je izgradnja odvojka ulice Stjepana Radića, ulica koja vodi prema budućem Dječjem vrtiću.

-Izgradnja odvojka ulice Stjepana Radića u Jakšiću je u dužini od 150 metara uz koje se odmah vrši i izgradnja voda oborinske kanalizacije u dužini od gotovo 255  metara. Na toj dužini predviđena je širina kolnika od 6 metara koju čine dva prometna traka od 3 metra. S desne strane kolnika izgradnja je nogostupa širine 1.6 metara. S lijeve strane ceste biti će okomita parkirališna mjesta ukupne dužine 5 metara i širine 2.5 metra i kao takvih će biti 26  i dva mjesta za parkiranje za osobe s invaliditetom  i smanjenom pokretljivosti. Planirano je i mjesto za okretište na kraju dionice – rekao je Kovačević.

Radovi na izgradnji odojka bi trebali započeti tijekom kolovoza sa rokom završetka unutar 90 dana a vrijednost radova je 472 tisuće kuna.

Najvrjedniji projekt u općini Jakšić je onaj koji je započeo još u 2011. godini a to je izgradnja Dječjeg vrtića čija investicija iznosi 5,7 milijuna kuna. Do sada je izvedeno radova za 3,2 milijuna kuna a daljnje izvođenje radova zbog pomanjkanja sredstava dolazi u pitanje.

-Trenutno se treba raditi nadbeton, završeno je postavljanje svih instalacija, nakon čega se planira postavljanje keramike i uređenje sanitarnog dijela. Moram napomenuti da nemamo podršku Vlade RH. Do sada je 1,6 milijuna kuna od 2011. godine osigurala općina i isto toliko Ministarstvo regionalnog razvoja koje se “zdušno” poziva na to da će se kao takovi projekti privesti kraju ali od toga još ništa – rekao je načelnik Kovačević i naglasio da za vrtić nisu dobili “lipe”. Pisao sam i tražio, imao razgovore ali od lane nitko me neće da primi kako bi na tu temu mogli razgovarati.

Općina Jakšić je uz prijavi izgradnje vrtića Ministarstvu regionalnog razvoja prijavilo i jedan projekt Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, za opremanje vrtića, za što također prema svemu sudeći nema razumijevanja i teško je za očekivati bilo kakvu pomoć.

Elementarne nepogode i poplave nisu zaobišle općinu Jakšić u kojima su nastale velike štete, i to u 34 objekta kao i na poljoprivrednim površinama. Ukupna šteta je procijenjena na u iznosu od gotovo 5 milijuna kuna, od čega se šteta odnosi na građevinske objekte na kojima je 1.7 milijuna kuna, na poljoprivrednim kulturama 3 milijuna kuna, na cestovnoj infrastrukturi 470 tisuća kuna te na opremi i uređajima od preko 260 tisuća  kuna.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot