Vulkanizerski tandem majstora Đure i mješanke Lise: “Ona sa mnom otvara i zatvara radionicu, nikada nije zatajila i precizno pronalazi gdje je guma probušena” /FOTO/

Autor: D.K.

Potpuno neobičnog pomoćnika u svom poslu ima jakšićki vulkanizer Đuro Lener. S njim, kaže nam Đuro, nije sklopio ni ugovor o radu, niti za njega plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a uvjerili smo se da svom suradniku ne isplaćuje plaću. Ali zato mu, majstor Đuro, osigurava itekako ukusnu hranu, odličan smještaj i što je najvažnije, dugogodišnje prijateljstvo i vjernost.

Ako je netko od strogih inspektora rada pomislio da će kod jakšićkog vulkanizera imati pune ruke posla, prevario se. Naime, ovdje je riječ o “pomoćnom radniku” najboljem čovjekovom prijatelju – psu. Mješanka zlatnog retrivera – Lisa upravo puni osmu godinu radnog staža u vulkanizerskoj radionici pomažući Đuri u pronalasku točnog mjesta gdje je probušena neka od auto guma ili zračnica, bilo da se radi o onim automobilskim, traktorskim ili kamionskim.

Ponosni vlasnik Lise počeo je priču o svojoj vjernoj prijateljici za koju kaže kako mu je od velike pomoći te da mu, otkako ju ima, nije potrebna kada s vodom u koju se inače stavljaju gume zračnice kako bi se pronašlo gdje je probušena.

-Dok sam bio mlađi imao sam bolji sluh pa sam kod većih guma zračnica čuo šištanje na mjestu gdje je probušena. Godine nose svoje. Lisa mi je dobro došla, naučio sam ju da mi pomogne u poslu što je ona brzo naučila i prihvatila. Nije joj trebalo dugo da se nauči poslu koji je meni najpotrebniji. Privikavao sam ju kako pronaći mjesto gdje je zračnica odnosno guma probušena – kroz smiješak prepričava majstor Đuro žaleći što nije od nje ostalo nasljednika jer kako kaže do prije dvije godine je znala ostati skotna i ošteniti nekoliko štenaca koji su otišli u druge krajeve, njegovim prijateljima.

-Lisa je inače veliki prijatelj sa svima onima koji dolaze u vulkanizersku radionicu. Jedino nije ljubitelj onih koji dođu malo “pod gasom”. Njih baš ne prihvaća i ne podnosi – nastavlja Đuro dodajući kako Lisa nikada nije izišla na cestu i nekud otišla iako je dvorište uvijek otvoreno.

-Što se tiče djece, Lisa ih jako voli. Zna se s njima malo poigrati ispred radionice i kuće na stazi ili u dvorištu, ali samo kad imamo vremena i nemamo puno posla. Lisi je prioritet odraditi sa mnom posao, a tek onda uživancija. Ona sa mnom radionicu otvara i zatvara, nikada nije zatajila ili zakasnila na posao ili ranije otišla s posla – kroz šalu priča majstor Đuro.

Inače Lisa ima svoje mjesto preko noći u radionici i tamo boravi. Preko zime za nju je uvijek tamo topao radijator uz koji se grije. Zanimljivo je kako voli jogurt. Dovoljno je da joj se čašica s jogurtom samo otvori, ona ga popije i nikad ga nije prolila. Ali zato, kaže kroz šalu ponosni vlasnik, interesantno je da ne voli Coca colu.

Pomoćnog radnika kakvog ima majstor Đuro u svojoj vulkanizerskoj radionici teško da će se igdje u Hrvatskoj, a i šire, pronaći. Neka ih oboje samo zdravlje posluži pa da oni ostanu vjerni suradnici još dugi niz godina obavljajući vulkanizerske poslove.

Foto: Marko Krstanović [FAG id=247276]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek