Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Vrijedna rabota na betonaži: Složile se ruke susjeda, rodbine i kumova /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Vrijedna rabota na betonaži: Složile se ruke susjeda, rodbine i kumova /FOTO/ Požega.eu | Vrijedna rabota na betonaži: Složile se ruke susjeda, rodbine i kumova /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Za razliku od prijašnjeg vremena danas se to sve radi užurbano, strojno i pomoću tehnike, brže bolje, kamion s mikserom doveze beton, istovari ga gdje treba, sve se to brže bolje poravna, nivelira, zagladi i gotov posao. Ovdje u konkretnom slučaju, u jednom pitomom selu podno Dilj gore nije bilo tako. Uz buku miješalica, lupu lopata, posao je odrađen u planiranom vremenu, gotovo brzinom svjetlosti jer svatko je znao što i kako treba raditi. Vrijedne ruke s alatom samo tako su odrađivale posao, a mladi gazda koji ih je pozvao i želi zbog svoje skromnosti biti anoniman, sve je pratio i s njima radio.

Niti kiša nije spriječila susjede, rodbinu i kumove da obave betonažu deke i zalijevanje monte ali na način kako se to nekad radilo. Prava je rijetkost u današnjem vremenu vidjeti takvu rabotu. Nekad su to bili svakodnevni prizori kad je brat bratu, susjed susjedu, prijatelj prijatelji, kum kumu i ne znamo tko već kome išao pomoći kako bi nešto napravio i izgradio da prošao jeftinije jer se tada nije imalo novca na razbacivanje. Tako je to i u ovom primjeru. Rabotarima nije bila potrebna pumpa za beton i kamionski mikser koji dovozi gotov beton. Sve su odradili sa svojim žuljevitim rukama.

Tri miješalice desetak i više lopata, kolica za prijevoz betona, kante s vodom, samo su neki od pomagala kako bi se kvalitetan beton u omjeru napravio po naputku glavnih majstora koji su sa svojim alatom odrađivali onaj malo stručniji posao. Bilo je milina sve to gledati i prisjetiti se nekadašnjih dana koje itekako pamte one starije generacije.

Raboti i svim drugim dobronamjernicima koji su došli vidjeti što se to radi nije nedostajalo ničega jer se vrijedni mladi gazda pobrinuo da mu rabota ima svega u izobilju, kako pića tako i hrane.





































Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo