Vrijedna donacija pokrajine Tirol čaglinskim vatrogascima

Autor: Požega Portal

ČAGLIN – Na području općine Čaglin djeluju četiri Dobrovoljno vatrogasna društva, i to u Čaglinu, Djedinoj Rijeci, Ljeskovici i Ruševu. Centar požarne zone za to područje je, kao stožerno društvo, DVD Čaglin koje je nositelj brojnih aktivnosti kroz dugogodišnji niz djelovanja na tom području. Kao takvo društvo prepoznato je i od strane Županijske vatrogasne zajednice koje je na temelju procjene dalo podršku kako bi čaglinsko DVD dobilo navalno vozilo kao donaciju iz Austrije, pokrajine Tirol.

Veoma dobra suradnja Vlade pokrajine Tirol dokazuje se brojnim “namjenskim” donacijama kako vatrogasnih tako i drugih specijaliziranih vozila za društva i ustanove na području Požeško-slavonske županije. Ta pokrajina, kao jedna od bogatijih u Austriji, do sada je donirala blizu 40 namjenskih vatrogasnih vozila za društva Vatrogasne zajednice u Požeško-slavonskoj županiji. Tako je DVD Čaglin dobilo navalno vozilo sa svom potrebitom opremom kojem je vrijednost gotovo 50 tisuća eura.

-Vozilo koje smo dobili biti će od velike koristi za ovaj kraj. Godišnje u prosjeku na cijelom ovom području imamo preko 100 intervencija koje su nam ponekad bile ograničene zbog nedostatka opreme i sredstava. Naše su aktivnosti ne samo u požarima već i u poplavama na koje također izlazimo i pomažemo našim mještanima. Ukupno imamo 62 vatrogasca sa dvije ekipe mladeži što nam je na veliki ponos. Ovdje u Čaglinu imamo jedno navalno vozilo, sad smo dobili i drugo, u Ljeskovici također imamo namjensko vozilo a očekujemo donaciju vozila za DVD Ruševo 19.studenog. Koliko god je to u našoj mogućnosti vodimo računa o stvarnim potrebama društava koja u svim potrebama uskaču i pomažu mještanima – rekao je Zdenko Šipec, dugogodišnji predsjednik DVD-a Čaglin.

Kao vatrogasac profesionalac funkciju zapovjednika u DVD-u Čaglin obavlja Drago Skeleđija koji u operativnom smislu ima pune ruke posla i koji vodi brigu o opremi i spremnosti pripadnika kako bi se povjereni zadatak odradio na najbolje mogući način.

Općina Čaglin za sva četiri Dobrovoljna vatrogasna društva na svom području na godišnjoj razini izdvaja 150 tisuća kuna iz svog skromnog proračuna dok ovdašnja društva od županije ne dobivaju nikakvu financijsku potporu.

Već se duže vrijeme očekuje početak izgradnje Vatrogasnog doma što će financirati općina. Do sada je već za potrebitu dokumentaciju plaćeno preko 100 tisuća kuna a ovih se dana očekuju potrebite dozvole kako bi se moglo početi sa izgradnjim. Vrijedna je to investicija pa se očekuje i pomoć Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije PANORA preko koje bi se mogla namaknuti sredstva iz drugih izvora financiranja.

Prilikom boravka u Čaglinu bili smo nazočni dodjeli priznanja dugogodišnjem vatrogascu Slavku Bardaču koji je bio 60 godina aktivan kao vatrogasac za što mu je priznanjem iskazana zahvalnost za sav dosadašnji rad u tom društvu. Priznanje mu je uručio Zdenko Šipec, predsjednik DVD-a Čaglin.

Hvalevrijedna donacija nije mogla proći bez ugodnog i skromnog druženja vatrogasaca i njihovih prijatelja iz okolnih društava na koje se,  između ostalih odazvao i zamjenik Požeško-slavonskog župana Željka Jakopovića te zapovjednik svih Požeško-slavonskih vatrogasaca Josip Ugrin.

 

 

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: