Vraća li se uzgoj povrća u doline Orljave i Londže – Šafram traži uzgajivače paprike kojima garantira otkup?

Autor: Jelenko Topić

Prošla godina je bila jedna od boljih za uzgoj začinske paprike u našoj zemlji. Zabilježeni su prinosi i od 20 tona po hektaru, a bolje rezultate dobili su oni poljoprivrednici koji su u procesu uzgoja koristili foliju i navodnjavanje sistemom kap na kap. Za prvu domaću tvornicu začinske paprike Šafram iz Turanovca pokraj Virovitice sirovinu za mljevenu crvenu papriku, omiljeni začin mnogim jelima, uzgaja više od 30 kooperanata s podravskog i osječkog područja, a ugovaraju proizvodnju za novu sezonu i traže nove uzgajivače.

Imajući u vidu dugu tradiciju povrtlarstva u Požeštini stručnjaci smatraju  da se paprika u tom kraju može uspješno uzgajati. Poznato je da je do Domovinskog rata područje dolina Orljave i Londže nazvano slavonska Kalifornija proizvodilo stotine tisuća tona svih vrsta povrća koje su otkupljivale ondašnje kooperacije PPK Kutjeva u Pleternici i Sloboštini. To je bila sirovinska baza za koprivničku Podravku i Vitaminku u Banja Luci. Budući na tim područjima ima dosta plodne zemlje saznajemo da ima poljodjelaca zainteresiranih za ovu suradnju tim prije što je za početak dovoljan jedan hektar.

-Kooperanti žele sjeme koje daje visoke prinose, dok nas kao proizvođača zanima postojanost boje –  kaže direktorica tvrtke Arijana Šafranko Salihćehajić dodajući da je sjeme je skuplje nego ono koje su ranije koristili, kao i kooperanti, no ono daje 22,5 tone po hektaru.

Iako u praksi nemaju ograničenja što se tiče površine, početnicima uvijek savjetuju sadnju jednog hektra kako bi vidjeli prednosti i mane ove proizvodnje. Što se tiče novih tehnologija, kooperante najviše zanimaju troškovi odnosno koliki je utrošak gnojiva ako se prihrana obavlja kroz sustav navodnjavanja kap po kap s vodotopivim gnojivima. Tvrde da troškovi ne premašuju 50 posto cijene otkupa. 

-Što kooperanti ulažu više svojeg rada, prije svega na berbu, troškovi će biti niži, a zarada veća- nastavljaju iz tvrtke koja nabavlja sjeme, a naplatu vrše po otkupu svježe paprike. Otkupna cijena je unazad dvije godine bila 3,20 kuna po kilogramu za prvu klasu u koju spada oko 80 uroda, a traže da plodovi budu lijepe crvene boje i tehnološki zreli jer sve ostalo, šatirano, zeleno, vraćaju. Urod ne mora biti u vrećama, to odabiru kooperanti, a većina ih bere u kašete i  traktorom dovozi.

-Voljeli bi sve svoje potrebe pokrivati u Hrvatskoj i zato pozivamo sve one koje imaju nešto zemlje i koji žele uzgajati papriku da se jave. Tržište je osigurano, potražnja raste iz dana u dan, a pružiti ćemo svu moguću pomoć –  zaključila je direktorica.

Više informacija – voditelj proizvodnje Željko Vlašić e-mail zeljko@safram.hr ili broj 091/2452-454 ili  dolaskom u tvornicu Šafram na adresi Jelav 3, 33406 Turanovac i to uz prethodnu najavu.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88