Vozeći se na biciklu u školu dvoje mladih se zbližilo, te ubrzo oženili: Proslava 60 godina braka /FOTO GALERIJA/

POŽEGA – Pedesetak uzvanika među kojima su najbrojniji bili potomci, unuci, kumovi i prijatelji okupilo se na velikom obiteljskom slavlju mihaljevačke porodice Orešković u objektu „Zlatni lug“ gdje su Josip(81) i Ksenija(79) djevojački Kaić proslavili dijamantni pir što znači punih 60 godina braka. To je zaista rijedak i hvalevrijedan jubilej što je bio razlog više da ga proslave sa svojima najbližima.

-Išli smo zajedno iz Mihaljevaca u Požegu u srednju školu, vozio sam je na biciklu, tako smo se bolje upoznali i zbližili, te sretali i družili u gradu- kaže nam Josip, koji je gotovo cijeli radni vijek proveo u nekadašnjem Šumskom gospodarstvu, odnosno današnjim „Hrvatskim šumama“ Požega radeći u računovodstvu, a dugi niz od čak 30 godina je bio šef toga sektora.

Ksenija je pak radila na obračunskim poslovima u poduzeću „Zvečevo“, a umirovljeničke dane provode u Mihaljevcima gdje im društvo prave njihovih petero unučadi(tri djevojčice i dva  dječaka), te troje praunučadi. Dio unučadi već je završio školovanje i počeli su raditi.

-Vjenčali smo se u Mihaljevcima, taj čin je vodio župnik Milivoj Kaić, koji je služio u brestovačkoj župi, a on je moj stric – kaže Ksenija, te dodaje da su na slavlju zlatnog pira prije deset godina pred msgr. Josipom Devčićem obnovili bračni zavjet.

Iza njih su dva sina Nenad i Dinko, te snahe, a oni samostalno žive i rade vodeći svoje obitelji.

-Teško nam je bilo u početku kada smo se oženili, nismo baš ništa imali, krenuli smo od početka i stvarali, sagradili obiteljsku kuću – nastavlja Josip. Supruga Ksenija  dodaje ipak da joj je bilo najteže kada su bili razdvojeni odlaskom Josipa na odsluženje vojnog roka u Trebinje i Sarajevo pa ga praktički dvije godine nije ni vidjela!

-Ljubav, sloga i božji blagoslov su ključni za opstanak braka, te da ljudi žive složne i zajedno – poručio je Jozo mladim generacijama supružnika. Vidno raspoložen stalno je obilazio oko stolova prateći da svi gosti budu zadovoljni.

-Svima hvala na odazivu, budite sretni i dabogda ovo i vi doživjeli- poručila je slavljenica gostima i rodbini na kraju vesele fešte koja je nakon obilnog ručka začinjena slavljeničkom tortom koju su za mladence priredili njihovi potomci.

/Foto: D.Mirković /

0 Comment