Vozači ne budite crna statistička brojka i ne sjedajte za volan ako ste konzumirali alkohol: Policije će u vremenu proslave Martinja biti na svakom koraku!

Autor: DK

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ (11. studenoga), Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava požeško-slavonska, svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

-Kako se  povodom „Martinja“ i na našim  prometnicama može očekivati  da će određeni broj vozača nakon što su  konzumirali alkoholna pića upravljati vozilima, policijski službenici će na području cijele Policijske uprave pojačano poduzimati mjere i radnje nadzora prema takvim vozačima kao bi se spriječilo njihovo sudjelovanje u prometu – naglašava Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske dodajući kako će se pojačane aktivnosti početi provoditi već u petak, 8. studenoga i trajat će do utorka, 12. studenoga.

-U tom će vremenu, posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima, biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače tako da će u to vrijeme na prometnicama biti nazočan veći broj policijskih službenika. Tijekom noći sa subote na nedjelju, 9./10. studenoga bit će provedena i akcija usmjerena na nadzor brzine kojom će se pojačano nadzirati prometni prekršaji upravljanja vozilom nedopuštenom brzinom, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, naročito prekršaji iz skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ – dodaje glasnogovornica Janković nastavljajući kako će se uz nadzor vožnje nedopuštenom brzinom i vožnje pod utjecajem alkohola, pojačano nadzirati nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi pojačani nadzor recidivista – višestrukih počinitelja prekršaja, prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti  je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama.

-Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća te navodimo negativna djelovanja alkohola na vozače, smanjuje se oštrina vida, perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene, loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr., što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača, smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika, u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija, produžuje se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji, događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju  ne bi – pojašnjava glasnogovornica Janković savjetujući vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića da pod utjecajem alkohola ne sjedaju  za volan, koriste usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije, idu pješice te da ako su vozači koji su konzumirali alkohol i budu u društvu da se unaprijed dogovore tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamoliti nekoga tko je trijezan da bude vozač.

-Ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,  u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste, ne dopustite da budete crna statistička brojka, pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu zaključuje Nikolina Janković upozoravajući još jednom sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi izbjegli neželjene posljedice.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: