Voli lijepe stare narodne pjesme i zvuke harmonike

Đuro Poljaković harmonikaš iz Sovskog dolaSOVSKI DOL – Nakon 41 godine rada u Austriji (okolina Beča) Đuro Poljaković vratio se u rodni Sovski Dol gdje živi mirnim umirovljeničkim životom. Odmalena kao samouk svira harmoniku, no kaže samo za svoju dušu jer nije želio javno nastupati, pa tako nikada nije ni zasvirao u nekakvom glazbenom sastavu.

-Volim lijepe stare narodne pjesme, ponajprije sevdalinke, i narovno svoju harmoniku koja mi liječi dušu- kaže Đuro koji se ovih dana našao među Vetovčanima kada su pripremali svoju priredbu „Vincelovo 20’16.“ gdje je na nagovor prijatelja malo zasvirao i zapjevao poneku staru kao što su Ladovina usred vinograda, Oj livado rosna travo, Ne klepeći nanulama i druge.

U Austriji su mu ostale kćeri koje tamo žive sa obiteljima, no on i supruga Reza vole svoj kraj. Radni vijek je proveo radeći u tvornici plastike i proizvodnji namještaja.

On i sada u svojoj kući često zasvira, a za Matijevo, koji je kirvaj u Sovskom Dolu uz njega zasvira i poznati požeški harmonikaš, također iz Sovskog Dola Ivan Kovačević, koji je Đurin bliski rođak. Ponosni su i na još jednog harmonikaša porijeklom iz svoga sela Matu Malunovića koji sada živi u Vidovcima, ali njih trojica nikada nisu zajedno zasvirali…

0 Comment