Vinarija Mihalj ovih dana puni vino koje je na talogu bilo čak godinu dana: „Vino je poput novorođenog djeteta koje se treba othraniti godinu dana na majčinim prsima“

Autor: D.K.

Ovih dana obavljeno je ono glavno u podrumu poznatog vinara i vinogradara mr.sc. Branka Mihalja iz Kutjeva, a to je punjenje vina po staroj tehnologiji. Radi se o punjenju zlatne kapljice koja je na talogu bila gotovo godinu dana i kao takva je prema njegovim riječima najbolja za punjenje koja ima sve ono potrebno kako bi bila najbolja ne samu u Hrvatskoj i Europi već i svijetu.

-Punimo graševinu berbe 2018., ali i druge sorte koje su još u tankovima. Zašto danas, gotovo godinu dana nakon berbe? Razlog je poznat. Želim da vina na talogu izdrže godinu dana. Možda bi još ostavili vino u tankovima da imamo veće skladište. Budući da se moramo pripremati i za berbu, a samim time i za nove količine nove vinske kapljice morali smo osloboditi prostor kako bi mogli odraditi berbu i uskladištiti nove količine – ističe Branko Mihalj nastavljajući o graševini na talogu što je veoma bitno jer se upravo takvoj graševini mora dati na važnosti, a vinari svoj doprinos da ona koja je iz Kutjevačkog vinogorja postane prepoznatljiva u cijelom svijetu.

-Kutjevačko vinogorje ima „Božju obvezu“ da od graševine napravimo svjetsko vino. Mi to možemo napraviti jer imamo manje količine, pravo podneblje i odličnu strukturu tla. Vodimo računa o svim pojedinostima kako bi urod bio što kvalitetniji. S punom odgovornošću mogu reći da mi ovdje u Kutjevu, u ovom našem vinogorju, imamo najbolju graševinu na svijetu. Kada proizvodimo izvornu zlatnu kapljicu graševine u nju ne stavljamo nikakve strane kvasce ili bilo što drugo koji idu prema nekim drugim sortama. Na nama je obveza da napravimo prepoznatljivo vino u svijetu s kojim se možemo ponositi i dičiti i biti najbolji u svijetu – nastavlja s pričom Mihalj naglašavajući kako njemu kao vinaru i vinogradaru nije cilj imati velike količine već kvalitetu.

-Moja je osnovna težnja da imam što bolju kvalitetu. Mi se s našim količinama, koliko možemo proizvesti, ne možemo natjecati s onim proizvođačima koji imaju daleko veće površine i količinsku zastupljenost. Mi se možemo natjecati s kvalitetom u čemu uspijevamo. U kvaliteti nam između ostalih mjera pomaže tzv. zelena berba koju primjenjuje veći broj vinara iz ovog kraja. Zelena berba je itekako potrebna kako bi u konačnici imali što bolju kvalitetu vina, zlatne vinske kapljice. U rezidbi oko blagdana sv. Vinka odrađujemo jedan dio rezidbe. Ako je ona kvalitetno odrađena pojave se veće količine na trsu i višak moramo kroz zelenu berbu ukloniti, a to se radi između blagdana sv. Ilije i sv. Ane, dakle od 20. do 26.srpnja –  dodaje i ponovno naglašava kako je potrebno da vino bude na talogu, najmanje, gotovo godinu dana.

-Uspoređujem to s novorođenim dijetom koje se treba othraniti godinu dana na majčinim prsima. Osobno ne punim vino u boce odmah nakon fermentacije. Da tako radim ne bih imao onda vrhunsko vino. Ovih dana sam napunio u butelje nešto više od šest tisuća litara graševine, i dvije tisuće litara Cabernea. Biti će napunjene i preostale količine portugisca kojeg je još nešto ostalo u podrumu – rekao je Branko Mihalj.

U podrumarstvu Mihalj vino se puni tri puta godišnje i ti uz pomoć pokretne punionice koja je jedinstvena na ovim prostorima, a koja je u vlasništvu Udruge vinara i vinogradara Kutjevo. Upravo im ta punionica pomaže da na vrijeme napune potrebite količine vina kako bi se moglo na vrijeme krenuti s berbom.

-Ovogodišnja berba bi trebala biti jako dobra. Svi oni koji su odradili sve potrebite u poslove ne bi trebali biti zabrinuti za kvalitetu, kako grožđa tako i u konačnici vina. Mogu biti zabrinuti oni koji su nešto svjesno ili ne propustili odraditi. Nije se pojavila nikakva bolest u vinogradima što je jako bitno. Mi imamo onaj naš, da tako kažem kutjevački vihor koji iz vinograda otjera sve ono što nije dobro došlo u naše vinograde. S berbom krećem oko 20.rujna, možda nekoliko dana prije s nekim sortama, muškat ružom i portugiscem. Ovih nas dana očekuje malo zahladnjenja, a nakon toga nastupa ono pravo i idealno vrijeme za berbu koja bi trebala potrajati do kraja listopada. Mi manji vinogradari imamo berbu svaki treći ili četvrti dan, ovisno kako napreduje grožđe. S berbom kao što sam rekao krećem s muškat ružom i portugiscem. Nakon toga idemo s berbom graševine i to s onom u kojoj želimo više kiselina i dalje redoslijedom. Treba biti sve ukomponirano. Ništa ne smije nedostajati. Treba imati dovoljno kiselina i sladora, a aroma treba također biti na potrebitoj razini – nastavio je Mihalj ističući kako je uvijek potrebno pratiti sve situacije u vinogradu kako bi se na vrijeme moglo reagirati i spriječiti neželjene posljedice.

-Da bi kvaliteta bila uvijek je potrebno na vrijeme prevenirati u vinogradu. Na vrijeme treba prskati i budnim okom pratiti da se ne bi nešto nepredviđeno dogodilo i ako dođe do nečega u tom smislu treba na vrijeme sa zaštitom reagirati – zaključio je dr. Mihalj.

Kao i uvijek na trsovima se ostavljaju grozdovi koji će se ubirati u kasnoj i izbornoj berbi, a ako vrijeme posluži bude i ona ledena. Za te berbe se ostavlja traminac i jedan dio graševine.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: