Vinari kutjevačkog te požeško-pleterničkog vinogorja jedinstveni: 0,5 promila alkohola treba ostati gornja granica

Autor: Jelenko Topić

Vinari širom naše zemlje protive se najavi promjene vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi jer bi to bio dodatni udar na njihov sektor koji je već osiromašen korona krizom. To mišljenje izražavaju i vinari najpoznatijeg vinorodnog područja kontinentalne Hrvatske tj. kutjevačkog kraja, kao i požeško-pleterničkog vinogorja.

Po novom Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa od 2020. do 2030. godine dolazi do dodatnog udara na vinare i vinogradare. Predlaže se promjena graničnih vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača i to na 0,0 promila i njezina bi provedba mogla početi već ove godine, a najdalje 2023.

Vinari i vinogradari Požeštine podržavaju odgovorno konzumiranje alkohola i zalažu se da na snazi ostane sadašnja regulativa koja dopušta 0,5 promila alkohola u krvi uz iznimku profesionalnih i mladih vozača za koje i dalje treba vrijediti 0,0 promila. Poznato je da je Ivo Enjingi, najpoznatiji vinar ovog kraja, ranije dok je bila na snazi mjera o 0,0 promila prosvjedovao na niz načina i borio se protiv toga, te tri godine od 2004. godine nije pio vino, a na ulazu u njegovu vinariju u Hrnjevcu stajala je godinama plastična posuda s pet litara vode i porukom Sanaderovo vino 0 promila – kontrolirano političko podrijetlo. On je sigurno spreman, iako na pragu devetog desetljeća života, kada neumorno gradi novu vinariju, ponovno u štrajk zbog ove mjere.

-Uz korona krizu kojoj se ne vidi kraja i prosječan pad prodaje vina u slavonskim vinarijama od 30 posto, ovo bi mogao biti dodatan udar na naš sektor – tvrde vinari i čelnici njihovih udruga.

Josip Pavić, predsjednik udruge Graševina Croatica, koja okuplja i niz vinara ovog kraja kao što su Krauthaker, Galić, zatim Udruga Kutjevački vinari, Veleučilište u Požegi i drugi, tvrdi da se ta mjera uopće ne razmatra, odnosno da nije u nikakvom planu.

Vinari podržavaju odgovorno konzumiranje alkohola i zalažu se da na snazi ostane sadašnja regulativa koja dopušta 0,5 promila alkohola u krvi uz iznimku profesionalnih i mladih vozača za koje i dalje treba vrijediti 0,0 promila.

Smatraju da bi naša zemlja, koja razvija turizam, trebala uskladiti Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa s europskim vinskim zemljama poput Italije i Francuske u kojima je dozvoljeno 0,5 promila, dok je primjerice u Velikoj Britaniji dozvoljeno 0,8 promila u krvi.

To mišljenje podržavaju i znanstveni krugovi tvrdeći da se eventualnim uvođenjem 0,0 promila neizravno negiraju dokazani korisni učinci umjerenog konzumiranja vina uz jelo.

Tvrde da bi to bi bilo i u suprotnosti s nekim drugim strateškim dokumentima i akcijskim planovima kojima je cilj povećanje svijesti u općoj populaciji o zdravoj hrani i odgovarajućoj prehrani dodajući da se ne smije zaboraviti da je umjereno pijenje vina uz jelo jedan od stupova prehrane s relativno najvećim doprinosom korisnih učinaka na zdravlje.

Foto: ilustracija

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88