Veterani nogometnog kluba Vallis Aurea odmjerili snage s kolegama u Kočevju u Republici Sloveniji /FOTO/

Međunarodnu prijateljsku nogometnu utakmicu odigrali su veterani nogometnog kluba Vallis Aurea s veteranima nogometnog kluba Kočevje u Republici Sloveniji.

 
Domaćini su bili bolji i pobijedili rezultatom 5:3. Pobjeda domaćina ponajviše je posljedica toga što gosti nisu navikli igrati na umjetnoj travi i što je NK Kočevje imalo više igrača na klupi i raspolaganju, a u prednosti su bili i jer je njihov trener svoju ekipu vodio na pripreme za početak natjecanja veteranske lige.

Utakmica je odigrana na sportskom kompleksu Gaj, koji je izgrađen po najsuvremenijim standardima. Sastoji se od dva velika nogometna igrališta, 6. atletskih staza, pomoćnog igrališta za mali nogomet, teniskih terena… Na igralištu na kojemu su Požežani odmjerili snage s domaćinom postavljena je najsuvremenija umjetna trava.

NK Kočevje je veteranska ekipa koja igra ligu u okviru Ljubljanske regije u Sloveniji. Povremeno igraju i prijateljske utakmice. Ekipa je približno iste starosne dobi kao i NK Vallis Aurea odnosno +50.  Predstavnik veteranske sekcije NK Kočevje, Vlado Briški kojem su se gosti zahvalili na gostoljubivosti, kao i Romanu Janešu koje s ekipom uskoro očekuju u gostima u Požegi.

Ideja da se odigra prijateljska utakmica pojavila se na susretu godišnjice upisa na fakultet jednog igrača Vallis Aurea koji ima kolegu koji radi u Sloveniji. Utakmicu su dogovorili trener NK  Vallis Aurea  Petar Živković i predstavnik veteranske sekcije Vlado Briški.

Do sada su požeški veterani posjedili nekoliko puta Ameriku, Češku, Slovačku, Bosnu i Hercegovinu , Srbiju te Crnu Goru i Makedoniju, i sada po prvi puta Sloveniju. Ekipa koja igra za malonogometni klub Vallis Aurea su s područja Požege, Kutjeva, Pleternice i Kaptola.

Uz onaj sportski protokol iskorišteno je i slobodno vrijeme drugog dana u kojem su Požežani pobliže upoznali o Općinom Kočevje koja je najveća i najrazvijenija u Sloveniji koju 90 % teritorija općine pokrivaju šume.

Posjetili su i lokalno jezero i mjesni muzej gdje su se upoznali s podacima iz povijesti Kočevja i podacima s početka II. svjetskog rata kada je Kočevje s okolicom postalo dio talianske okupacijske zone. U tom vremenu veliki dio kočevskih Nijemaca znanih kao Gottscheri, odlučilo se preseliti u Štajersku, pa se tijekom zime 1941./1942.. odselilo 11.509 osoba iz 176 naselja.

Ako se vratimo još malo na NK Vallis Aurea i zavirimo u njegovu povijest, naći ćemo podatak da su njega osnovali studenti Zagrebačkog sveučilišta. Prvi puta se ekipa sastala 1981 godine na poznatom turniru u Kutiji šibica. Ekipu je tada vodio Ivica Marinovići danas prof. fizike u Gimnaziji Požega

Klub su osnovali bivši studenti koji su studirali u Zagrebu. Klub ima svoje predstavnike u lizi veterana koja se  igra u dvorani Tomislav Pirc.

NK Valiss Aurea igra u prosjeku jednu prijateljsku utakmicu tjedno, sudjeluje na turnirima odigrava dosta humanitarnih utakmica, s reprezentacijama Hrvatskog Sabora, Svećenika, Roma…. Natječe se u  malonogometnoj  lizi veterana u Požegi. Pored toga klub dugi niz godina sudjeluje na Božićnom turniru u Požegi s najmanje dvije ekipe.

U planu imaju nastaviti s odigravanjem utakmive izvan Hrvatske, ovog ljeta u Mađarskoj.


0 Comment