Veterani 63. bojne pripremaju veliku proslavu 30-godišnjice osnivanja postrojbe

Autor: Jelenko Topić

Pod nazivom Budućnost počiva na istini iz prošlosti Udruga veterana 63. „A“  samostalne bojne Zbora narodna garde priprema svečanosti kojima će proslaviti 30-godišnjicu formiranja postrojbe. Središnji događaj je 13. lipnja na nogometnom igralištu u Vidovcima gdje su se prvi puta postrojili njeni pripadnici. Na spomen obilježje postrojbi položit će se vijenci, te od 10.30 sati postrojiti njeni pripadnici, a očekuju dolazak vrhovnog zapovjednika oružanih snaga predsjednika države Zorana Milanovića koji će dodijeliti pripadnicima 13 visokih državnih odličja.

Oko 400 pripadnika primiti medalje 63. bojne pripremljene za ovu prigodu, a u crkvi Sv. Ivana Krstitelja služit će se misa da bi kasnije bile sportske aktivnosti. Predsjednik Udruge veterana 63. bojne Dragan Valenta najavio je svečanosti tijekom cijelog tjedna.

-Posjetit ćemo našeg zapovjednika generala Miljenka Crnjca, te mu uručiti medalju i zahvalnicu, a tih dana primit će nas gradonačelnik Požege i požeško-slavonska županica- kazao je Valenta i dodao da će u srijedu 9. lipnja u dvorani Sv. Terezije Avilske dr. Ante Nazor održati predavanje o kontinuitetu velikosrpske politike kao uzroku rata u Hrvatskoj, a idućeg dana u knjižnici će se predstaviti dokumentarni film Branko Drinovac-Lega o tom branitelju. U subotu će izaslanstvo položiti vijence na spomen obilježje poginulim braniteljima u Požegi.

Najavljeni su projekti Udruge kao što su formiranje kluba žena iz rata, te psihosocijalna i pomoć u kući članovima, a članovi uz potporu županije, gradova, općina i sponzora grade kuće branitelju u Glinskom Novom Selu srušenu potresom.

-Do sada smo dobili građevinski materijal, te oko 100 tisuća kuna, srušena je stara kuća, te slijedi izgradnja nove – kazao je Tomislav Barišić, predsjednik Nadzornog odbora Udruge 63. bojne, te dodaje da je izrada medalje trajno sjećanje na postrojbu i njene pripadnike.

Mario Kalan je najavio da će pripadnicima ukupno biti uručeno 670 medalja. Postrojba ima 34 poginula i 47 umrlih pripadnika, a ova Udruga broji blizu 250 članova šireći istinu o ratu i djelovanju postrojbe.  

Foto: S. Pok

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88