Veliki vinar gost kultnog restorana “Nav” vlasnika Tvrtka Šakote, rođenog Požežanina [FOTO]

Autor: D.M.
Exif_JPEG_420

Ivo Enjingi, poznati podrumar iz Hrnjevca predstaviuo se u kultnom restarnu “Nav” u središtu Zagreba, vlasnika Tvrtaka Šakote, inače Požežanina po rođenju. Nedavni susret dvojice kraljeva u Kutjevu, jednog u vinarstvu a drugog u gastronomiji nije moga drugačije završti nego dogovorom i nesvakidašnjim događajem. Enjingi je iz svog podruma “izvukao” vina, neka koja su prvi puta ugledali svjetloi dana, a Šakota je pripremio jela prilagođena tim vinima.

Za dvadesetak gostiju, što je maksimum za Tvrtkov restoran pripremljen je slijed od 12 jela s isto toliko Ivinih vina. Najstarija vina su bila bijelo Venje i graševina izborna berba, oba iz 1998. godine, dok je “najmlađe” bio rajnski rizling iz 2008. godine.

U ugodnoj i opuštenoj atmosferi od 19 do 24 sata gosti su uživali u jelima koja u sebi kombiniraju tradiciju i moderno. Tu je do izražaja došla Tvrtkova orginalnost, maštovitost i visoka kvaliteta svakog sastojka. Petosatna gozba, za koju je svaki gost izdvojio 800 kuna, počela je jajima i bundevom u rasolu uz vino graševinu kasnu berbu iz 2002. godine. Za kraj, desert od mrkve uz Venje iz 2006. i kuglice makovnjače, servirane uz rajnski rizling, izborna berba 2008. godine.

“Carpaccio” od Enjingijeva red angusa jedno od najboljih jela po mišljenju gostiju. Riječ je o govedini odležanoj tri dana u plijesni, pa je meso začinjeno paprom i uljem od lješnjaka i servirano sa gljivama crnim trubačama. Pio se pinot crni iz 2003. Ova bi govedina trebala postati Šakotino novo potpisno jelo. Juha od guske s raviolom punjenim gusčijm mesom, citrusima i čilijem također je bila briljantna, kao i topli kruh sa čvarcima i parfaitom od dimljenog šarana. Uz gusku se pio pinot crni, izborna berba 2000. a uz čvarke cabarnet sauvignon iz 2003. godine. Gosti su se družiti s Enjingijem koji je vrhunski u svom stilu vodio priču o svojim vinima.


Foto: Zvonko Škopec

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek