Velike količine pijeska “za seoski put” ali i za….

Autor: Požega Portal

BRODSKI DRENOVAC – Kontaktiralo nas je više mještana Brodskog Drenovca koji su ukazivali na nekakve čudne stvari koje se dešavaju i prema mnogima koje su nedozvoljene. Unazad nekoliko dana pojavili su se radni strojevi na rijeci Orljavi koji “nešto rade” a kamioni, kako doznajemo, intenzivno odvoze velike količine pijeska u nepoznatom pravcu. Sve je to netko prijavio nadležnim službama iz kojeg razloga je kako nam govore došla policija i inspekcija kako bi sve okolnosti utvrdila.

Da bi se uvjerili što se sve događa zaputili smo se ka Brodskom Drenovcu gdje smo imali što i vidjeti ali i čuti. Nismo nikoga zatekli od nadležnih institucija a jedan nam je mještanin rekao da smo došli ranije mogli smo zateći više njih, kako policajaca tako i onih u civilu za koje pretpostavlja da su inspektori. Na seoskom putu prema Orljavi prošli smo pokraj kamiona koji je bio natovaren pijeskom. Vožnjom tim seoskim putem koji je u dužini preko 500 metara vidljivo je da je isti nasipan. Došli smo do jednog predjela u polju gdje smo zatekli veće količine kvalitetnog pijeska, a ne nekakvih “naplavina pijeska sa zemljom”, kako nam je u kasnijem razgovoru rekao Miroslav Taborski, voditelj Hrvatskih voda Požega. Veliki “plato” i tada sa velikim hrpama pijeska bio je tamo, dok smo bili na tom mjestu došao nam je jedan mještanin i pokazivao na mobitelu slike na kojima se vide još veće količine pijeska koje su tu bile dan dva prije. Gdje nje to završili o sam se pita ali je uvjeren da se radi o velikim količinama koje su negdje odvezene i koje su u vrijednosti preko sto tisuća kuna.

S tog dijela, gdje smo nalazili, u daljini smo, kod Orljave, vidjeli kako bager nešto radi ali nismo išli do dolje iz više razloga. Po povratku u selo susreli smo trojicu mještana koji su nam rekli da se bez potrebe “diže frka” i da se tu radi samo o nasipanju puta u što se baš ne bi moglo povjerovati. Kažu da su ribiči angažirali nekakvog prijevoznika i vlasnika radnih strojeva iz Oriovca koji njima radi uslugu uređenja puta a da on sebi odveze za svoje potrebe koji kamion kako bi naplatio usluge koje radi. Može li se na takav način to raditi i tko je odgovoran i tko je odobrio uređenje puta, vađenje pijeska, odvoženje u nepoznatom pravcu i ne baš malih količina ostaje na institucijama da to utvrde.

Vezano za sve navedeno kontaktirali smo Miroslava Taborskog iz Hrvatskih voda Požega koji nam je u telefonskom razgovoru potvrdio da je od odobrio raspolaganjem “nanosa pijeska” koji su nastali tijekom poplava. Da nismo bili na tom mjestu i uvjerili se da se ne radi o nanosima možda bi u to i povjerovali. Pitali smo gospodina Taborskog da li je on bio na tom mjestu kad je saznao da se nešto čudno događa rekao je da nije i da ne može biti istovremeno na dva mjesta. Malo čudan odgovor!  Nije htio s nama puno razgovarati pod izgovorom da je kod njega nadležna inspekcija s kojom razgovara na tu temu.

Vezano uz angažman prijevoznika i vlasnika strojeva koje smo zatekli u Brodskom Drenovcu kontaktirali smo vlasnika, koji je najvjerojatnije iz Oriovca, Taj gospodina nam je rekao da su njega angažirali članovi ribarske udruge da im uredi put do ribnjaka i da je sad zbog toga nastao veliki problem. Nije nam moga reći ili nije htio na koji će mu način biti plaćeni radovi koje vrši a opovrgavao je navode da on pijesak svojim kamionima već duže vrijeme vozi i prodaje kakao nam neki mještani tvrde.

Što zakonske odredbe govore o mogućnostima raspolaganjem pijeska, a radi se o ne baš malim količinama, to će svakako morati utvrditi nadležne službe, a kako doznajemo kao takve radnje već su i započele. Ostaju još brojne nepoznanice koje će se trebati utvrditi i za to dati valjano obrazloženje.

 

Komentiraj: